tisdag, april 24, 2018

Fem exotiska läsupplevelser

Dags för ännu en topplista denna vecka. Som vanligt på initiativ från Johanna i deckarhörnan. I dag skriver hon så här:
Visst blir det lätt så att man nästan bara läser böcker som utspelar sig i Norden, Storbritannien och USA? Därför tänkte jag att veckans topplista skulle handla om böcker som utspelar sig i exotiska länder och på så sätt samla läsinspiration som tar oss med till andra platser runt om i världen.
Jag samlar ihop en kvintett men presenterar dem utan inbördes ordning. Häng med på resor till främmande trakter med böckernas hjälp!

"Den vita tigern" (The White Tiger) av Aravind Adiga beskriver livet i storstaden Delhi där skillnaden mellan människor är enorm. Indien i ett nötskal vill jag tro, men det behöver förstås inte vara sant. Spännande nästan som en thriller i alla fall!

"En geishas dagbok" (Diary of a Geisha) som jag inledningsvis var övertygad om var "äkta" och skriven av en kvinna – men författaren, Arthur Golden, är förvisso man. Ger spännande och välresearchad (så verkar det) inblick i en alldeles särskild värld, bland geishorna i Japan. Exotiskt så det räcker och blir över!

"En halv gul sol" (Half of a Yellow Sun) är en gastkramande historielektion förklädd till roman. Av Chimamanda Ngozi Adichie om hennes hemland, det enorma Nigeria, i tiden när Biafra försökte slå sig fritt.

"Don Diego Karlsson de la Rosas roman" har nog gått rätt många förbi, men det är Evert Taube som skrivit historien om den svenskättade gauchon på pampas, alltså i Argentina. Så originellt, så underhållande, läsvärt!

"Pantaleon och soldatbordellen" (Pantaleon y las Visitadoras) var den första bok jag läste som Maria Vargas Llosa skrivit, många år innan han fick sitt Nobelpris. Den här historien utspelar sig djupt inne i Amazonas, i gränstrakterna mellan Peru och Ecuador. Burlesk, rolig, överraskande. Och exotisk? Absolut!

UPPDATERING: Inser att jag verkligen borde ha haft med en dokumentär berättelse som två tjejer/kvinnor jag uppskattar väldigt mycket skrev efter ett äventyr som var fullständigt förskräckligt medan det pågick. Jag tänker på "Exit Kalahari" av Helene Åberg och Jenny Söderqvist. De fick motorstopp i den svarta ökennatten men kom undan med livet i behåll, tack vare kalla hjärnor och smarta lösningar. Tårarna rann när man äntligen fick veta att de klarat sig. Min lust att upptäcka livet i öknen på egen hand försvann i den vevan, det må vara hur exotiskt som helst. 

Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

 1. Riktigt exotiska platser! Har läst en geishas dagbok och En halv gul sol.

  SvaraRadera
 2. Indien ville jag cykla till när jag var yngre... nu nöjer jag mig med middagar hos våra indiska vänner i Göteborg ❤️

  SvaraRadera
 3. Har bara läst En halv gul sol. Dina andra tips tackar jag för. Intressanta böcker.

  SvaraRadera
 4. En halv gul sol har jag läst och En geishas dagbok. Den vita tigern låter spännande

  SvaraRadera
  Svar
  1. Indien känns väldigt exotiskt!

   Radera
 5. En halv gul sol har jag INTE läst än.

  SvaraRadera
 6. En halv gul sol har jag stående i hyllan. Oläst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Upprepar mig: läs den. Du ångrar dig inte.

   Radera
 7. Vill du vinna Vit krysantemum är det bara att följa anvisningarna och hoppas på turen! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har gjort det! Håller tummarna! :-D

   Radera
 8. Tack för tipsen. En geishas dagbok har jag läst för länge sedan.

  SvaraRadera
 9. En halvgul sol har jag haft länge på läslistan, någon gång ska det bli av att läsa den.

  SvaraRadera
 10. HUR FÅR DIN TILLBAKA TILLBAKA.
   Jag vill dela mitt vittnesbörd med alla, jag heter Victoria Desmond från sverige, efter 4 års äktenskap med min man lämnade han mig för en annan kvinna som ledde mig till frustration. Jag gjorde allt jag kunde för att få honom tillbaka men ingen utnyttjade, tills en gammal vän av mig berättade för en stavningskrock Dr.jaja på internet som hjälpt henne i ett liknande problem, först jag tvivlade på det men jag bestämde mig för att ge det ett försök.Jag kontaktade doktorn (jajaspellcastertemple@gmail.com.com) han hjälpte mig att ställa en stavning på min
  make och inom 48 timmar kom min man tillbaka till mig igen. Jag kan inte sluta tacka JAJA. Kontakta den här fantastiska stavningskastern på något av dina problem, han kan erbjuda en varaktig lösning på alla dina problem:
  (1) bryta upp och älska stavar
  (2) Ta tillbaka din ex eller förlorad kärlek
  (3) Avsluta skilsmässa eller skilsmässa stavning
  (4) Äktenskapsstavar
  (5) Graviditet och barnbärande stavning
  (6) Business Spell
  (7) Ta bort sjukdom från din kroppsstavning
  (8) du vill att kvinnor / män ska springa efter dig
  (9) Lotteri vinnande nummer
  10) du vill vara rik och berömd
  11) Du vill bli befordrad på ditt kontor
  Kontakta den här stora mannen via: jajaspellcastertemple@gmail.com

  SvaraRadera
 11. En halvgul sol och Geishan vill jag läsa! Vilka bra tips!

  SvaraRadera