torsdag, april 12, 2018

Dagens ord 29


LEDSAGARE

-Detta ord visar sig vara den korrekta (och förvisso könsneutrala) etiketten på folk som har en sexuell relation med en ledamot i Kungliga Svenska Akademien. Där ser man, språket är i ständig förvandling, inte minst i de finaste av kretsar, och vi breddar vår syn på omvärlden. Känn dig fri att hädanefter presentera din make/a, sambo eller partner som just detta: ledsagare. Vem som i själva verket leder vem avslöjas dock inte. Och om ordet återfinns i SAOL med denna betydelse har jag inte kollat.

14 kommentarer:

 1. Varifrån kommer detta intressanta citat?

  SvaraRadera
 2. Ebba Witt-Brattström säger att man kallas så. I dagens DN skriver EWB:s efterträdare, alltså Horace Engdahls nya kvinna, Stina Otterberg, att detta är det ord som gäller! Så vi kan nog räkna med att det stämmer.
  https://www.dn.se/kultur-noje/stina-otterberg-vi-maste-tala-om-snoflickan/

  SvaraRadera
 3. Tack för upplysningen. Jag som trodde att funktionsnedsatta och vi kanske om vi får bli riktigt gamla var de enda som behövde ledsagare. Där ser man.

  SvaraRadera
 4. Jo ledsagare har ju exempelvis synskadade skidåkare och löpare. Men då är de uppenbarligen av en annan sort!

  SvaraRadera
 5. väldans... trodde det var någon som tar en rullstolsburen till kyrkan på söndagar

  SvaraRadera
 6. vi göteborgare kan inte läsa DN.... Selma Lagerlöf kallades snödrottningen

  SvaraRadera
 7. Även göteborgare KAN läsa DN, det vet jag alldeles säkert! Men kanske var den där artikeln bara öppen för prenumeranter?

  SvaraRadera
 8. och stockholmare kan inte läsa Göteborgs-Posten:
  http://www.gp.se/kultur/kultur/akademien-planerar-omr%C3%B6stning-mot-danius-1.5583242

  SvaraRadera
 9. Här hänger inte min hjärna med måste jag säga. Men jag såg inslaget om Svenska Akademin på Nyheterna och undrar fortfarande vem "Kulturprofilen" är. Inte att jag är så speciellt kulturellt, men ändå. Googlade och läste ett namn som jag aldrig hört talas om förut. Men nu är det bara 11 negerpojkar/-flickor (om man nu får säga så fortfarande) kvar.

  SvaraRadera
 10. BP - "Kulturprofilen" är nog inte så allmänt känd, egentligen. Om man som du och jag inte är med i "den innersta kretsen" ... Hela akademihistorien är så absurd att ingen hade kunnat hitta på den!

  SvaraRadera
 11. tänk att en man kan ställa till så mycket, otroligt...

  SvaraRadera
 12. Hannele - ja, en sorts effektivitet ...........

  SvaraRadera
 13. Fast alltså allvarligt? En ledsagare innebär ju att den andra har något den behöver hjälp med. Någon som ska hjälpa en tillrätta ...

  Ibland blir jag så trött på att det ska vara så attans PK åt alla håll och kanter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja vad ska man säga? Utgår från att ingen tar mitt förslag på allvar, att övergå till att kalla sin käresta för ledsagare ...

   Radera