torsdag, september 30, 2021

Alternativ läsning

Visst tillhör jag pappersbokens tillgivna vänkrets. Men för den skull kan man ju inte helt vända ryggen åt alternativ som kommer upp.

Lyssnat på böcker har jag gjort länge, mest under längre bilresor och så på promenad. Nu undrar Mia i bokhörnan i sin helgfråga: Har du testat att läsa e-böcker?

Jo det har jag. Prenumererade på Nextory ett tag och läste faktiskt en hel rad böcker via den servicen, antar att det var snålheten som drev mig ... det där med att få valuta på pengarna man lagt ut, ni vet. Jag använde mig av min läsplatta och det fanns faktiskt vissa fördelar: ljusa textsidor, lätthanterlig i sängen, fontstorleken gick att ändra och den tar väldigt lite plats i handväskan. E-boken kräver inget utrymme i den redan så fulla bokhyllan heller.

Men men ... det är det där med själva Känslan. Bladen man vänder med fingrarna, det försynta prasslet, lätt att bläddra ett par sidor bakåt för att dubbelkolla något man nyss läst, saker man (jag) märkligt nog saknar med e-boksformatet. Även om jag säkert skulle kunna vänja mig.

Det blir säkert fler e-böcker ändå också för min del så småningom. Ett bra komplement till papper och hör-varianterna. Kommer man iväg på nån mer solsemester behöver packningen inte bestå av tjugo procent pocketar, som den gjorde förr i tiden när hela familjen läste under resorna. Nu gäller det bara att komma ihåg att ladda den där plattan.

Det hänger på sladden ...

Copyright Klimakteriehäxan

22 kommentarer:

  1. Det är en evig tur att det finns alternativ. Om det inte vore för mina synsvårigheter så skulle jag gladeligen säga att pappersboken är bäst och riktiga känslan.
    Men jag har nu en tunn och smidig läsplatta före-läsning eller ljudböcker och det blir mest ljud.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, himla bra att det finns lösningar!

      Radera
  2. Det är pappersböcker som gäller för mig också, och helst inte pocket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag väljer pocket av två skäl om jag ska köpa böcker; vikten, omfånget och priset.

      Radera
  3. somnar så skönt vid lyssnade, har svårt att koncentrera mig, men Göteborgs lokalradio lyssnar jag på ibland på promenader, har min gamla mp3-spelare... Sonen berättade att det finns en app som skulle kunna skanna och läsa av mina gamla böcker och läsa högt för mig, på vilket språk som helst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har bekanta som testat den där appen men resultatet var nedslående. Sak samma med mina brittiska vänner som försökte läsa en av mina böcker med direktöversättningsapp. Blev obegripligt.

      Radera
  4. Läsplattor har jag testat men det är inte direkt för mig. Jag lyssnar gärna på böcker, har "Storytel" och kan alternera men det gör jag inte numer. Har en pappersbok och en annan som jag lyssnar på parallellt. Fungerar bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Papper är ändå alltid papper ...

      Radera
  5. Ibland kan det vara bra att ha en e-bok igång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag inte det, var ett bra tag sen nu faktiskt. Har inte lyckats ladda ner programmet för att låna på biblioteket. Onödigt krångligt!

      Radera
  6. Det gäller att hitta rätt sladd med.

    SvaraRadera
  7. Har varken lyssnat på böcker eller läst e-böcker. Jag testar gärna nya saker, men just böcker är speciella. Känslan att vända på ett blad, känner doften av en nytryckt bok, stryka över ett reliefomslag, med mera, med mera.

    Jag håller mig nog till pappersböcker ett tag till. Ärligt talat så har jag inte ens en iPad/läsplatta...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Använder min platta till nyhetsscroll och sudoku och nåt korsord emellanåt ...

      Radera
  8. jag har faktiskt lärt mig att uppskatta e-böcker och e-ljudböcker. de är ett bra komplement. men för det allra mesta blir det vanlig svartskrift. det är en speciell känsla att hålla i en bok

    SvaraRadera
  9. det är inte samma känsla att lyssna på en bok eller att läsa på skärm som att hålla i boken, vända blad, skriva lite i kanten, osv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast jag skriver bara i sånt jag läser i jobbet, aldrig i mina privata böcker!

      Radera
  10. E-böcker har jag inte fastnat för men bra med olika alternativ. Pappersböcker och ljudböcker passar mig bäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma här. Men kanske framöver ... om jag får fart på lånesystemet för e-böcker från biblioteket ...

      Radera
  11. Det finns för- och nackdelar med alla formaten, men i stort tycker jag att e-böcker är en väldigt bra variant.

    SvaraRadera
  12. Men låneboken från biblioteket tar ju heller inte upp någon varaktig plats i bokhyllan. :)

    SvaraRadera