torsdag, maj 25, 2006

Blomplockning på hög nivå

Jag är förstås lite galen i omgivningens ögon.
Jag plockar nämligen maskrosor, eftersom jag tycker att det är fantastiskt fina blommor som pryder sin plats i en vas på köksbordet.

Men nu har jag plockat en annan säsongsblomma, för första gången i mitt liv.
I en vid skål på ett bord står nu kastanjeblommor, med sina stora gröna löv till. Snyggt!

Jo, jag skrev rätt och du ser rätt. Kastanjeblommor, komna ur ett högt och vackert träd, just nu översållat av de där uppåtsträvande rosavita blompyramiderna.
Har jag alltså uppammat all min styrka och inneboende vighet och gjort en Keith Richards (det vill säga klättrat upp i ett alldeles för högt träd) för blomplockning på hög nivå?
Å nej.

Jag vet mina begränsningar. Håller mig på backen. Att Astrid Lindgren gav sig upp i de småländska äppelaplarna långt upp i medelåldern må så vara, hon hade ju vanan inne sedan barnsben. Själv har jag aldrig varit någon trädklättrare.

Men när varm- och kallfronter jagar varandra kors och tvärs över kontinenterna, då uppstår vindar. Starkare vindar ju större temperatur- och tryckskillnader.
Och de senaste dagarna har vindguden Eol fått jobba hårt med den där utjämningen. Det har blåst riktigt ordentligt. Det har blåst för hårt för kastanjeblommorna.
Som alltså ramlat till marken.
Där jag plockat dem.
Tack för hjälpen, Eol!

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

  1. Anonym7:27 em

    Håller de sig inomhus - kastanjepyramiderna - eller är de, som den vackra vallmon, bara erekta några få timmar? Det får du skriva i kapitel två!

    Och varför ska man inte plocka dande-lajons (maskrosor)? De är ju jättefina. Enda nackdelen är att de skitar ner fingrarna med sin "mjölk", men det går ju att gnugga bort. Håller de sig länge inomhus i en vas? Jag är säker på att Andy Warhol - om han levt - gärna hade gjort fyrfärgstryck av mask-rosor i olika varianter och blivit ännu mer förmögen.........kolla sammansättningen av namnet på blomman: genialt! Direkt översatt till engelskan = worm-roses. För det är de ju egentligen.

    SvaraRadera
  2. Anonym11:53 fm

    Oj - "ännu" ska naturligtvis vara "ändå". Ursäkta!

    SvaraRadera
  3. Nja, några idealiska snittblommor handlar det inte om. Men dom såg ok ut i tre dygn. Bladen var svårare - man fick ta loss dom från grenen, annars fick dom tydligen inget vatten.
    Fast rätt snyggt och originellt, det vidhåller jag!

    SvaraRadera
  4. Ooops glömde maskrosorna - deras hållbarhet är ultrakort, kanske max 36 timmar, men å andra sidan är tillgången obegränsad och man plockar dem alldeles gratis!
    Men nu har jag plockat liljekonvaljer också, så det så!!!

    SvaraRadera
  5. Anonym8:06 em

    Oooooj - liljekonvaljer! Vår fars älsklingblommor. Så gott de doftar.
    Var plockar man dom? Har glömt bort. I vilken slags skog, vilket växtunderlag? Blommorna så vita och så fina, bladen så mörkgröna, jättevackra...oj........Trodde bara de gick att få via blomsterhandeln numera.....

    Trettiosex timmars maskros slår tre timmars vallmo med hästlängder - mer exakt med trettiotre timmar - dock.

    SvaraRadera