tisdag, februari 01, 2011

Tisdagstema: Underhållning

Det kallas för hoop-dans och det får rockringen att framstå som en riktig slöfockvariant. För cree-indianer i Kanada bevarar sina traditioner i en förvånande hög grad, och det här är en av de konstyttingar som entusiaster fortsätter utöva.

Ringarna finns i olika storlekar, så att såväl barn som vuxna kan dansa med. Musiken är kanske inte direkt njutbar för ovana öron, men det är ändå spännande att se hur de dansande genom att hålla ringarna i olika sinnrika kombinationer bildar viktiga och traditionstyngda symboler: örnar, jordklotet, fjärilar och blommor. Man kliver i och ur ringarna och förankrar dem med olika grepp. Det kräver smidighet - och varje fullbordad figur belönas med applåder medan underhållningen pågår.

Just underhållning är veckans tisdagstema, och det finns ju många tolkningsmöjligheter. Det kunde ha blivit en hylla med böcker, en hockeymatch, en tv-apparat, en biofåtölj, en mässingsorkester eller en prima ballerina i en svindlande piruett.
Men nu blev det en annan sorts dans. Kan kanske inspirera någon som har en eller annan rockring liggande - ja, de har faktiskt haft en renässans, eftersom man kan få ordentlig motion med hjälp av sådana.

Fast för den som vill ta upp hoop-dans på allvar gäller det att investera i inte bara någon enstaka, utan i ett helt knippe!
Kombinera med pärlbroderade mockasiner och kläder i mjukaste sämskskinn och det kan vara dags för en alldeles egen hoop-dans-show.

UPPDATERING:
Londongirl har letat upp hoop-dans på Youtube, visserligen med Navajo-indianer, men det är såvitt jag förstår i princip samma sak. Så här ser det alltså ut när underhållningen pågår!Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Nu har jag lärt mig något nytt här. Visste inte ens att det fanns en sån dans.
  Kollade på You tube också:

  http://www.youtube.com/watch?v=Zf3vLptnaxY&feature=fvw


  Otroligt att de inte trasslar in sog totalt i ringarna!

  SvaraRadera
 2. MammaMilla10:13 em

  Hej du fantastiska! På High Chaparrall, vilda västernstaden i Småland, arbetar varje sommar indianer och uppför bland annat denna dansen.

  SvaraRadera
 3. Tack Londongirl för den kommentaren...jag visste inte heller om denna dans. Och googlade innan jag såg din kommentar...makalöst. Tror nog inte att det är något för mig - har liksom fullt upp med Zumba...ja dans o dans, men det är ju danssteg med i passet i varje fall.

  Tack för ny kunskap!

  SvaraRadera
 4. Nu fick jag lära mig ngt nytt. Tack för det!

  SvaraRadera
 5. Jag erbjöds prova men bedömde att de ringar som fanns till hands inte var tillräckligt stora för att jag skulle våga ens den allra enklaste grej ...
  Tror nästan att jag sett nåt liknande på cirkus eller så nån gång. Fast grabbarna på bilden var betydligt mer "äkta".

  SvaraRadera
 6. Häftigt! Ja, tänk vad mycket det finns i världen som jag inte har en aning om ...

  SvaraRadera
 7. Det är förresten en ung pappa och hans två söner som dansar på bilden.

  SvaraRadera
 8. Jätteintressant. Tack för den nya kunskapen, hade ingen aning om denna lite ovanliga rockringsvariant. Visst är begreppet underhållning brett, det har du alldeles rätt i. Det märks också i de ganska olika tolkningarna.
  Jag kan svara att det blev både njutbart lyssnande och mer allsångsartat. En trevlig kväll var det.
  Med tanke på din senaste kommentar så verkar den indianska dansvarianten gå vidare till nya generationer, kul.
  Önskar dig en underhållande onsdag.

  SvaraRadera
 9. Så häftigt. Det har jag aldrig sett förrut.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera
 10. Här lärde jag mig något nytt! I teorin alltså, skulle inte ens våga prova att skutta så där. Som gjort för att trassla in sig.

  SvaraRadera