lördag, februari 26, 2011

Det våras för Chimamanda!

Äntligen är Sverige på väg att upptäcka Chimamanda Ngozi Adichie, den unga nigerianskan som berättar historier på ett sätt som gör hennes böcker nästan omöjliga att lägga ifrån sig.

I DN:s bokbilaga i dag toppar hon deras favoritlista med ”Det där som nästan kväver mig” (The thing around your neck), novellsamling nyss utkommen på svenska och som recenserats flitigt, i berömmande (välförtjänta) ord. Debutromanen ”Lila hibiscus” (Purple hibiscus) som översattes till svenska i fjol rullar som bäst som radioföljetong i 25 delar. Tuva Novotny läser, och man kan förstås lyssna på nätet om det alternativet är bättre.

Den första boken av Ngozi Adichie som kom ut på svenska var ”En halv gul sol” (Half of a Yellow Sun), om kriget i Biafra, och med den placerade hon sig faktiskt på listan över bästsäljare i Sverige 2008 – fast först på 29:e plats, distanserad av det svenska deckargänget och diverse annat.
Eftersom jag ingår i den (så vitt jag vet) ännu inte bildade fanklubben hoppas jag att fler upptäcker henne, så att det våras för Chimamanda på riktigt!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Anonym2:37 em

  Jag har läst både ´Half of a Yellow Sun´ och novellsamlingen ´The Thing around Your Neck´- den senare rekommenderad tidigare i din blogg om jag minns rätt.
  Nu ska jag leta efter ´Purple Hibiscus´. Har du ISBN-numret möjligen?

  Jag är gärna fan nummer två, efter dig, i hennes fanklubb.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Jodå jag har gjort reklam för alla hennes böcker vid det här laget ... alldeles gratis!

  0007345321
  kan du testa - vet inte om det är en och samma kod för pocket och inbundet???

  SvaraRadera
 3. Anonym2:56 em

  Tack! Ska kolla men tror att det bara finns ett nummer per bok. Ungefär som våra födelsenummer - även om vikten går uppåner :o)

  Kulsprutan

  SvaraRadera