måndag, februari 14, 2011

Med tanke på hjärtat

Alla Hjärtans Dag ska vara Kärlekens Dag. Åtminstone om man får tro alla kommersiella aktörer som lever på att vi köper gelehjärtan, blommor, sexiga underkläder eller dyraste whiskyn åt våra kära. Vi förutsätts helt enkelt manifestera våra varmaste känslor och omsätta dem i något som går att slå in i paket. Ingen skada skedd, kan man ju tycka. Vuxen och vaccinerad kan man själv bestämma om det är läge att hoppa på tåget eller om det är bättre att vänta in en senare avgång.

Men självklart kan många som inte har minsta tillstymmelse till partner få lite ångest när lyckobudskapet trumpetas ut i alla kanaler. Och det gäller alla åldrar. En gång arbetade jag med ett ungdomsprogram dit tonåringar kunde skicka frågor om framför allt relationer. Frågan som var den i särklass vanligaste var: "Hur blir man ihop med någon?", tätt följd av "Hur gör man när man pussas?". Svaret på den senare har nog de flesta äldre hunnit skaffa sig, men fråga nummer ett kvarstår ofta som ett olösligt mysterium.

Dock finns det ett nutida evangelium i branschen. Det lyder: Gå in på en dejting-sajt, finn lyckan på nätet!
Funkar det?
Ja, det gör det, åtminstone ibland. Jag har bevis för det i bekantskapskretsen. Folk har hittat varandra och blivit ett etablerat par – fast det finns för all del också de som misslyckats och numer tvekar att göra nya försök.

Vad hänger det på? Svårt att veta. Men en bekant som blev änkling för några år sedan har gett sig ut på marknaden för att besegra ensamheten. I dag fnittrar han förtjust över resultatet. Till saken hör att vi talar om en stilig karl. Vältränad, lång, gråsprängt välskött hår, fina skrattrynkor, snyggt klädd.
Det där med kläderna är ett särskilt kapitel. Förr var det hans förtjusande hustru som försåg honom med skjortor, tröjor och byxor som matchade. Nu har den vuxne sonen fått ta över.

Sonen såg till att ta en bra bild på pappa innan han erbjöd sin bekantskap till kvinnor på nätet.
Och med intressen som friluftsliv och god mat är kontaktmöjligheterna många. Svaren formligen vräkte in från damer från 30 och uppåt. En första träff bestämdes – och far och son gick ut och shoppade: finspåriga manchesterbyxor, randig skjorta, v-ringad tröja ton-i-ton, matchande strumpor och snygga svarta skor: redo! Inget lämnades åt slumpen. Det ges som bekant bara en chans att göra ett första intryck.

Möjligen har vår änkling blivit lite fartblind, för svaren bara fortsätter att ramla in. Han har fått som vana att kolla sin dator ungefär en gång i kvarten – vem vet när fullträffen finns där?
Men sens moralen av historien är att det absolut kan löna sig att söka ny kärlek om den gamla tagit slut. Vilket kan firas på Alla Hjärtans Dag. Eller bara konstateras, utan åthävor. Kan vara bra för hjärtat, hur som helst.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Anonym9:39 em

  Skulle pröva. Om jag bara tordes.

  "Ensamt hjärta"

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att det är väldigt skönt att det har blivit rumsrent numera att ta kontakt per annons eller på nätet.

  Har i min nära bekantskapskrets ett fantastiskt exempel hur bra det kan bli när två mogna människor, en skild sen 15 år och en änka efter lika många har hittat varandra på nätet. De har fått ett nytt liv tillsammans och fullkomligt strålar av lycka när man träffar dem...

  VAR skulle man annars kunna träffa någon ny livskamrat när man varken har lust att gå på krog eller på kurs. Ensamma herrar kanske blir bortbjudna på fest men sällan ensamma damer.

  Vilken chans han har, din bekant, som kan välja och vraka bland alla brevskriverskor. Han får säkert reda på mycket om dessa bara genom att läsa svaren. Jag önskar honom verkligen lycka till! Roligt också att sonen är så positiv - det gör mycket för relationen.
  Intressant inlägg som vanligt från dig!
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. En del gnäller att Alla Hjärtans dag bara är kommersiellt trams. Omtanke är inte kommersiellt, man behöver inte köpa saker, räcker att tänka på varandra och göra något kul, gärna tillsammans..

  Att typ inte fira farsdag för att alla inte har en far, är en tråkig inställning..

  Dejting-sajt funkar, jag vet många bra exempel. Min far är ett, fast på den tiden på 1980-talet var det en annosn i en tidning..

  SvaraRadera
 4. P.S.
  min mor raggade upp en ny make på gammaldags vis på dansställe :)

  SvaraRadera
 5. Anonym2:33 em

  Kan man få kontaktadressen? :o)

  Våghalsiga Vera

  SvaraRadera
 6. Musikanta - visst är det positivt!

  Hannele - där ser man, du levererar fler bevis!

  Ensamma hjärtat och Vera - jag borde kanske outa honom här på bloggen, det är ju rätt många damer inne här och kollar ...

  SvaraRadera