onsdag, februari 09, 2011

Vart tog torskrommen vägen?

Inte vet jag riktigt hur det gick till. Varifrån kommer tankar, hugskott, riktigt långsökta idéer?
I dag kom jag att tänka på torskrom, bara så där. Ingen anledning alls.

Handen på hjärtat: när åt du torskrom senast? När åt jag det? Minns absolut inte, men länge sedan var det!
Rätt som det är dyker så kallad retro-mat upp i receptspalter och specialtidningar. Dock kan jag inte påminna mig ha sett ett enda tips om torskrom.

Det måste ha varit på 70-talet. Man köpte en konservburk, det var extremt billig mat. Öppnade burken i båda ändar, tryckte ut den hårt sammanpressade rommen. Om det var bråttom gick den att äta direkt, precis som den var. Enklaste tillredningssättet var att bara skära skivor och vända i stekpannan. Om tiden tillät kunde rommen mosas och blandas med lök, gröna ärtor och ett ägg före stekningen. Gärna lite extra dill. Resultatet såg ut som lite bleka pannbiffar och vi åt dem med kokt potatis och en citronklyfta. Och, viktigast av allt: det var jättegott!

I dag får man leta ordentligt för att hitta torskrom på burk. Osäkert om det går över huvud taget. Möjligen finns det på Netto (där jag aldrig handlar) eller eventuellt på Lidl, säger någon (ska kolla nästa gång). Kanske har kolesterol-halten skrämt bort även de mest hängivna kunderna, kanske är det bara en definitiv ”ute-stämpel” som haft effekt.
När jag googlar hittar jag en uppgift som säger att rommen numera bara används till kaviartillverkning.

Men ju mer jag tänker på saken, desto mer sugen blir jag på att pröva min gamla favorit. Hittar jag en burk slår jag till. Fast då får det nog bli den lite "lyxigare" varianten, den med lök och ärtor ...

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

  1. Anonym6:05 em

    Vi åt det för inte så länge sedan, det finns på Netto.

    SvaraRadera
  2. Nu är vi tydligen nere i nostalgi-träsket, men det är ju mysigt en stund. Nog minns jag den goda torskrommen, funkade bra som pålägg på en smörgås, gärna lite majonnäs på för att bättra på kolestrol-halten. Jag kan faktiskt känna knapret från kornen i munnen nu när det har börjat vattnas runt molarerna.
    Tack för den trippen...

    SvaraRadera
  3. Hej !

    Vilka mat-minnen Du drar upp.Vet att jag på senare år köpte, men det var inte alla lika gott som jag mindes.
    Det ska ju helst vara rom från en nypilkad Torsk, som jag hade förmånen att få äta på sommaren på Ostkusten då jag var barn, själv varit med och dragit upp en del ur havet sedan jag blev vuxen.Inga konserver på den tiden, möjligtvis sardiner i olja utan skinn o. ben.

    Kram Mi

    SvaraRadera
  4. Smaken är som baken... kan inte påstå att jag saknar torskrom.

    SvaraRadera
  5. Ela - då hade alltså den som tipsade om Netto rätt! Får väl ta mig dit då!
    Lasse - om man nöjer sig med att tänka är kolesterolet i a f inget problem ...
    Mi - färsk måste självklart vara godare.
    Bruno - nä vi kan ju inte tycka lika hela tiden :-D

    SvaraRadera
  6. Får väl också ta mig en tur till Netto, jag gillade torskrom eftersom det både var gott, billigt och enkelt... Jag har nog inte ätit det på 35 år eller sen jag gifte mig med min vegetarian. Bra att du påminde mig om att det fanns till i sinnevärlden, hade också helt glömt bort det.

    Måste ju vara VÄLDIGT nyttigt i alla fall. Kolesterolfaran är betydligt överdriven har jag dessutom hört och läst.

    SvaraRadera
  7. vi göteborgare köper ibland färsk (torsk)rom i fiskbilen, mitt barnbarn älskar det.

    SvaraRadera
  8. P.S.
    hon älskar räkor, havskräftor, hummer, allt :)

    SvaraRadera
  9. Ett matminne som heter duga. Oj så sugen jag blev. Och avundsjuk på Vitsippan och Hannele som har tillgång till den färska varianten. Vet inte ens om vi har en Netto här i stan.

    SvaraRadera
  10. Anonym2:29 em

    Apropå matminnen: Raketost?

    När det gäller torskrom inspireras jag av dina förslag. Det är väl väl vedertaget att vi är kulinariskt 100% retro just nu. Alla internationella kockar anser husmanskost vara inne. Hej Mormor!
    Och mormor hade inte ens tryckkokare. Det var långkok som gällde.

    Våghalsiga Vera

    SvaraRadera
  11. Raketost finns i alla affärer, som säljer finns mat, det heter Koskenlaskija (Forsfararen) och är fyrkantig..

    SvaraRadera
  12. Vera, Raketost finns i alla affärer, som säljer finsk mat, det heter Koskenlaskija (Forsfararen) och är fyrkantig..

    SvaraRadera
  13. P.P.S.
    Vera, oxsvanssoppa är hett nu :)

    SvaraRadera
  14. P.P.P.S.
    Hjärta säljs i frysdisken som hundmat, men är riktigt delikat med gräddsås..

    SvaraRadera
  15. Anonym3:31 em

    Sorry H p H - men om den inte är rund till formen (1950-talet), måste skjutas upp och skärs av med ett tunt snöre gälls det inte! Fast tack för tipsen :o)

    V Vera

    SvaraRadera