måndag, augusti 24, 2015

Var är du Anders Zorn?

Visst ser detta väl ut som ett motiv han skulle ha velat överföra på duk, mästermålaren Anders Zorn? Nog för att han ofta målade mer avklätt, men när jag tittar på bilden jag tog vid tvättbryggan på värmländska Gammelvâla i Brunskog i juli så drar mina tankar iväg åt Dalarna-hållet.

Det syns på barnen att de sysslar med något exotiskt: handtvätt direkt i sjön. Föga anar de väl att det inte är så fruktansvärt länge sedan husmödrarna regelbundet låg på knä på bryggor eller klippor och skrubbade och sköljde både stort och smått. Själv minns jag farmor som tvättade trasmattor på badberget i Barndomslandet, med såpan skummande.

Tvättmaskinen, brukar vår rockidolsstore inneprofessor Hans Rosling säga, är en av de viktigaste uppfinningarna som gjorts för mänsklighetens väl. Och han har ju oftast rätt, så vitt jag förstår. I vår familj stämde det där påståendet definitivt.

Vi fick vår första maskin installerad sedan mamma fått ett originellt recept av en läkare som behandlade hennes ledgångsreumatism. Ett enda ord stod det på blanketten: TVÄTTMASKIN, och sedan doktorns signatur, en traditionsenligt oläslig namnteckning. Maskin blev inköpt och receptet spardes i åratal ...

En komplikation fanns dock kvar: vi var fortfarande väderberoende när det kom till torkning. Och det vet vi ju alla: ingen tvätt doftar renare än den som hängt på en lina i det fria, med sol och vind som effektiva hjälpmedel.

Idag går vi till våra moderna tvättstugor och det tar bara ett par timmar innan det som nyss var smutsigt är rent, torrt och fint igen, kanske manglat rent av, i alla fall prydligt hopvikt.
Ingen längtar efter att knästående skrubba hemmets textilier, annat än möjligen som en kul grej ett par dagar en sommarvecka inför publik ... och nog hade det blivit en snygg Zorn-tavla?!

Copyright Klimakteriehäxan

Fotnot: Jo jag känner till att Anders Zorn är död. Föddes 1860, avled 1920. Han har ett "eget" museum i Mora.

6 kommentarer:

 1. Anonym8:15 em

  Fin bild. Zornmuseet borde man kanske ta sig till. Nån gång.

  SvaraRadera
 2. Anonym10:00 fm

  Mormor och jag gick över vägen till Dalälven - vi var i Gysinge utanför Gävle - och låg på knä och tvättade bomullslaken mot stenhällen. När de torkat på tvättlinan vek vi ihop dem, la dem i en "rullebör" (mormor var från Skåne) och körde dem till byns mangel. Jag minns det som igår fast det var en hel del år sedan.

  Din bild är urläcker!

  Kulsprutan - som undrar vilka bilder jag ska välja bland som robotsbevis för att få kommentaren publicerad idag!

  SvaraRadera
 3. Anonym10:02 fm

  P.S. Idag gick kommentaren rakt igenom. Har du haft datorexperter inne?

  Kulsprutan igen.

  Nej det har du inte - den här gången ska jag välja bland BARNVAGNAR!

  SvaraRadera
 4. till och med i finska Helsingfors, i storstaden, finns det bryggor för mattvätt, används fortfarande av finskor.

  SvaraRadera
 5. Hannele5:23 em

  Finland 2015, mattolaituri: http://www.stadissa.fi/paikat/856/helsingin-mattolaiturit-ja-matonpesupaikat

  SvaraRadera