onsdag, augusti 19, 2015

Futti-futti

Vädret har slagit om. Det är varmt och torrt, ifall ni inte märkt det. Och plötsligt har ett nästan bortglömt behov uppstått: man måste vattna gräsmattor och planteringar. Vattenspridarna har kommit fram ur redskapsskjul eller andra skrymslen.

Vattenspridare är ju ett väldigt bra ord. Säger precis vad det handlar om: att sprida vatten. Detta i ett språkklimat där allt fler enkla begrepp förvanskas och blir betydligt svårare att förstå. Ta bara ett exempel: Personalavdelningen på företagen heter numera inte så utan HR, vad nu vinsten med det kan anses vara  jag begriper det inte.

Men språk är ständigt i förvandling. Ibland tar vi egna initiativ. I vår familj säger vi alltså inte vattenspridare, trots att det är så tydligt och bra. I våra munnar heter det futti-futti och har hetat så i sisådär 25 år. Varför? Säg det högt för dig själv så tror jag att du fattar. För det är precis så det låter!

Det var förstås ungarna (en av dem, jag är inte säker på vilken) som bestämde vad den där prylen hette. Barn är logiska, väldigt ofta. Att de gjorde ett onomatopoetiskt ord, alltså ett som imiterar ljudet av företeelsen det beskriver, hade de förstås inte den ringaste aning om.

När jag säger futti-futti i dag tycker jag att det inte bara är onomatopoetiskt, jag tycker rent av att det är poetiskt.
Och passar samtidigt på att glädjas åt att behovet har återuppstått även denna sommar ...

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Bra ord - definitivt lättare att säga än "vattenspridare" för ett barn. Kul med nya ord internt. Vi säger aldrig "rådjur" t.ex. utan "åjor". Detta för att det en bra stund för mig att fatta vad en invandrarelev menade när han sa att han hade sett ett "å-jor". Det blir också logiskt en "åja" även om han aldrig sa det.
  Ingrid

  SvaraRadera
 2. Vi kallar fjärrkontrollen för zap och zappar. Det är trevligt med ena namn på saker.

  SvaraRadera
 3. Vi kallar fjärrkontrollen för zap och zappar. Det är trevligt med ena namn på saker.

  SvaraRadera
 4. gräsmatta kan man inte få dö på.... vattnar aldrig.

  SvaraRadera
 5. Gustavsson10:00 fm

  Och skogen är full av plataner!

  SvaraRadera
 6. Anonym10:26 fm

  Futti-futti låter precis som en "futti-futti" låter, så det var jättesmart namn. Ur barnamun o.s.v.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 7. Anonym10:28 fm

  Nå, fy faen Häxan - ska jag behöva välja ut äggrätter från ett antal matfotografier för att bekräfta att jag inte är en robot kommer jag genast att sluta kommentera din blogg!!!!!

  Irriterad Kulsprutan

  SvaraRadera
 8. Äggrätter??? matfotografier??? jag fattar ingenting ... är det spambromsen som spökar igen? jag har ju försökt ta bort den utan att lyckas.

  SvaraRadera
 9. Anonym10:10 fm

  Ja det var nog spambromsen, men jag behövde förstoringsglas för att se om det fanns något äggigt på tallrikarna.

  Kulsprutan

  Nu blev jag bromsad igen- den här gången skulle jag peka ut KAJAKER!!!!!!

  SvaraRadera