fredag, oktober 02, 2015

Bokstöd, någon?


Ursäkta mig, men vem behöver bokstöd?
Uppenbarligen finns det folk som svarar "vi!" på den frågan. I min värld existerar inte behovet, nej inte ens möjligheten att klämma in något extra i hyllan.

Men det har blivit en ny liten nisch för bokvänner, senast exponerad på Bok & Bibliotek. Rader av författare av rang, svenska såväl som utländska, finns som siluett i svart plåt, redo att stötta våra romaner och fackböcker.

Här finns gamla litterära centralfigurer: Bellman, Nils Ferlin, Karin Boye, Evert Taube men också Tage Danielsson och Cornelis Vreeswijk. August Strindberg är en av de snyggare i mina ögon. Selma Lagerlöf har vederfarits äran att förutom bokstöd också få bli ljusstake. Allt i design av Jan Landqvist.

Faktum kvarstår: i mina bokhyllor ryms knappt deras böcker. Än mindre alltså några bokstöd, hur snygga de än må vara. Om andra nutida storheter (jag tänker exempelvis på Björn Ranelid) kan sägas att de varken får plats som bokstöd eller som böcker ...

Men att fru Lagerlöf är en ljusspridare, det är något jag accepterar och applåderar. Första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur! Snart är det dags för årets "äntligen!". Ska jag ta om mina gamla favoriter? Margaret Atwood och Joyce Carol Oates är två av dem. För evigt omåkta av Alice Munro. Tyvärr får jag alltså inte rätt. I år heller.

Copyright Klimakteriehäxan

8 kommentarer:

 1. Anonym1:03 em

  Man kan ju alltid tänka sig att den till åren komna AM har tjolavippat och att de längre ner på listan kanske står en chans.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 2. Så här använder jag mina bokstöd: http://hannelesbibliotek.blogspot.se/2015/10/ett-morkt-horn.html

  P.S.
  Hittar du bra skärm till en gammal lampa, så tipsa, jag har testat ett halvt dussin i det smala hörnet...

  SvaraRadera
 3. P.P.S.
  Ljusstake kommer inte att hamna i min bokhylla!
  Nu har jag bytt glödlamporna till kalla LED-lampor...

  SvaraRadera
 4. OK Hannele, men du behöver ju inte heller nåt stöd i hyllorna! Men som du gjort, med Fredrika på tvären, funkar det förvisso som prydnad!

  SvaraRadera
 5. PS Ljusstake-Selma är nog inte alls tänkt att stå och trängas med pappersböckerna tror jag!

  SvaraRadera
 6. Har man som jag, öppna hyllplan behövs något slags stopp i ändan av hyllorna. Men jag nöjer mig med simplare varianter.
  Margaretha

  SvaraRadera
 7. (Fredrika håller böckerna på plats, utan henne skulle högen välta...)

  SvaraRadera
 8. Känner mig lite tilltalad av dessa bokstöd - symbolstöd och sköna sihuetter - fru Lagerlöf?

  SvaraRadera