torsdag, oktober 22, 2015

Farfars fiol

Den har antagligen varit min farfars, fiolen som nu är i ett fullständigt eländigt skick. Farfar har varit död i över 60 år och jag kan inte minnas honom med stråken i hand, men jag har förstås rätt så få minnen av honom över huvud taget.

Han måste ha varit en rätt spännande person att lära känna, sjökaptenen som fyllde tjocka skrivböcker med märkliga matematiska formler  ingen har kunnat konstatera om han var ett oupptäckt geni eller bara någon som älskade siffror  och som, när han gått i land, målade i olja. Samt spelade fiol, tydligen. Klassiskt eller schottis? Inte en aning! Kanske hittade han på helt egna melodislingor! Han var ju kreativ!

Nu har det gamla instrumentet hamnat i nya, kärleksfulla händer. Den ska bli restaurerad och spelbar igen. Av bara farten fick jag lära mig att fiolers lock och botten ska formas i trä från gran som växt på Alpernas nordsida, medan "sargen" tillverkas i bosnisk lönn. Fascinerande!

Kanske ska en ny Linda Lampenius eller 2000-talets Paganini låta stråken dansa över strängarna när farfars fiol är återuppväckt. Eller så hamnar den i händerna på en ytterst ovillig 10-åring, som hellre vill ägna sig åt dataspel eller möjligen en fotboll. Vilket av alternativen det än blir så gläds jag åt att jag slapp slänga fiolen. Länge leve återvinningen!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

Anonym sa...

HÄFTIG FARFAR VERKAR DET SOM!

♥ Hanneles bokparadis sa...

Det blir snyggt som en "tavla", jag har hängt upp en gammal saxofon

Hannele sa...

i mitt minimalistiska hem: http://hannelesparadis.blogspot.se/2014/09/hemma-hos-en-minimalist.html

♥ Hanneles bokparadis sa...

skulle vara kul att se hans matteböcker...

Klimakteriehäxan sa...

Nä, fiolen var för trasig för att synas över huvud taget. Men jag har just hängt upp en gammal gitarr och den mandolin jag försökte lära mig spela som 7-8-åring!

tant Hannele sa...

underbart! Aldrig för sent!

Anonym sa...

Fars fiol är ett fint stilleben i ett hörnskåp med glasdörrar tillsammans med stråken och några vackert inramade svartvita foton från tiden det begav sig.

Kulsprutan