måndag, oktober 26, 2015

Ledigt – och tid att läsa

De är lediga från skolan i dag, ungarna. Lediga hela veckan. Det brukar kallas höstlov, men har i år fått en ny etikett: Läslov.
Idén lanserades på Bok & Bibliotek i september och projektet har uppenbarligen fått en rivstart. Barn ska under de här dagarna inspireras att läsa mer, läsa för nöjes skull, läsa med lust, gilla skrivande. De har ju faktiskt inga läxor för tillfället!

Många parter har kunnat enas för detta ädla syfte. Här finns lärare, idrotts-och elevorganisationer, företag, bokförlag, bibliotek och andra kulturinstitutioner. Och på onsdag, mitt i läslovsveckan, blir det "Lilla bokbytardagen". Programförklaringen lyder: "Ta med en bok när du går hemifrån och byt med någon annan, var som helst, när som helst!"

Det kan aldrig sägas för ofta, inte upprepas tillräckligt många gånger: du har aldrig läst en bok i onödan, oavsett innehåll, kvalitet, inriktning. Man lär sig något varenda gång, hela livet,om så bara ett enda litet nytt ord! Därför är det så viktigt att vi ger våra barn nyckeln till den litterära skattgömman. Förser dem med böcker redan på pekboksstadiet, läser högt för dem, visar dem rolig läsning när de själva behärskar bokstäverna och "knäckt koden".

Behöver jag säga varför? OK: här några anledningar. De får kunskaper, de får insikt i hur andra människor har det, de möter nya miljöer, nya känslor. Och de får ett ordförråd, ett rikare språk. Så småningom kan de också läsa på andra språk än modersmålet, också det värdefullt.
Kära barn, läs en bok!

(Det finns en bra bok som jag skrivit och som du skulle kunna fundera på, det är ju snart jul! Klicka på omslaget till "Dela lika" härtill vänster eller på länken! Läs recensioner, omdömen! Köp den, enklast och billigast, på nätet!)


Ingen bra bild rent tekniskt, jag vet. Men nog är det härligt att även en uppochnervänd bok fängslar! Fast det tog inte lång tid innan hon började vända böckerna rätt ...
 Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. Anonym3:21 em

  Ljuvlig bild!

  SvaraRadera
 2. Mysig bild ♥
  Helt sant, man lär sig alltid något!

  SvaraRadera
 3. Hahaha, ett tips för omläsning kanske? Andra gången upp och ner!

  SvaraRadera