söndag, oktober 04, 2015

Söndagskul – häng med när Klimakteriehäxan sätter bildrekord!

Söndag är, tror jag, i många familjer en dag för museibesök. Man försöker ingjuta lite allmänbildning i alla medlemmar, innan den minst lika traditionella söndagsmiddagen tar vid.
Men för den som inte riktigt orkar ta sig iväg (det finns ju så många hinder att ta sig över ...) erbjuder jag härmed en genväg.

För i går var jag på Liljevalchs på Kungl. Djurgården och såg en utställning som måste vara en av de roligaste i Stockholm på mycket länge. "Utopian Bodies  Fashion Looks Forward" (Utopiska kroppar  modet blickar framåt) heter den och beskrivs som: "Elva rum, elva världar. Ett storslaget äventyr och en visuell fest".
Och tänk, jag är beredd att hålla med!

Pulbiken gör entre genom en "äreport" gjord av kläder som lämnats in till återvinning hos H&M. En långklänning ändrar karaktär och anpassar sig till vädret, den blir till och med självlysande i mörker. Utställningen visar saker som gjorts både i Sverige och utomlands, av både väletablerade och relativt okända modeskapare.

Här finns skorna som skrivits ut i 3D-skrivare, skjortan för heta dagar med inbyggd fläkt, interaktiva plagg vars fibrer rör sig beroende på betraktarens ögonrörelser eller hur rösterna i närheten låter. Återanvända material, nedbrytningsbart i naturen är ledord. En klänning är gjord av mjölk! På videoskärmar kan vi följa hur fåtöljklädslar snabbt omvandlas till klänningar och ett soffbord blir en kjol (där har Ikea något att vidareutveckla).

Ett par riktiga rysare möter besökaren också. Eller vad sägs om hatten gjord av uppstoppade råttor, bredvid stövlarna uppbyggda på äkta hästhovar ... Annat är bara galet kul, knappt täckt av begreppet "kläder" men vad gör det?!

Ett rum är helt i vitt och fullständigt oemotståndligt, eftersom väggarna från golv till tak är täckta av vita tygrosor. Här finns nutida skapelser varav flera faktiskt går att köpa. Ett rum visar prylar som kändisar använt: Magnus Ugglas skinnjacka, Marie Fredrikssons rosenklänning, Lykke Lis krokodilskor med matchande väska. I en av salarna har barn fått skapa plagg efter eget sinne.

Hela utställningen är en blandning av konst, konsthantverk, handarbete, design och vild, härlig kreativitet. Det är omöjligt att inte bli på gott humör  åtminstone om man förtränger den där råtthatten ... antagligen är den varm men jag förhåller mig ändå iskall till den ... Andra hattar här är desto roligare!

Ända till 7 februari har du chansen att se alltihop med egna ögon. Gör det, jag tror inte du kommer att ångra dig! Men till dess kommer här vad som utan tvivel är rekord i antalet bilder för ett enda inlägg på den här bloggen. Om du klickar på dem ser du dem i större format på din skärm, precis som vanligt. Var så god, scrolla på!

Det lämnades in i lådor hos H&M under devisen "Don´t let fashion go to waste!" och så blev det delar av en härlig konst- och modeutställning!
Miguel Mesa Posada från Colombia har designat "Musica", ett rektangulärt textilt stycke som kan draperas så här tjusigt.  Gjort av gamla bildäck. 
Utskrivna i 3D. Fotriktiga? Tveksamt.
Många läderskärp som blivit över när midjan försvunnit? Gör en jacka!
Stövlarna heter Hooves. Gjorda av Iris Schieferstein, Tyskland.
Svårt att räkna, men ungefär tjugo vita råttor har gått åt till Iris Schiefersteins hatt.
Interaktiv klänning med fjorton vibrerande luftfickor. Klänningen ändrar form efter väderlek. Väderdata skickas trådlöst till enchipsdatorer som sedan "berättar" hur materialet i plagget ska uppföra sig. Design Valerie Lamontagne, Kanada.
Utställningen var välbesökt, även om det inte syns på den här bilden!

Vad vore en modeutställning utan rejält med glitter och glamour? Jag tippar att "India" av Manish Arora väger rätt många kilon.
Stickat. Typiskt Sandra Backlund.
Så har vi aldrig förr sett Gudrun Sjödén försöka klä sina kulturtanter!
Fram med virknålen! Låt fantasin flöda!
En av väggarna i vita rummet. Tygrosorna samsas med tallrikar.
Vitt så vitt man kan se ...
Den här täckkappan var utställningens enda plagg i min storlek. 
Visst gillar vi hattar!?!
Och vem sa att inte manskläder också kan få vara lite kul?
Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Anonym12:35 em

  Härligt verkar det! Synd att jag inte har ärende till huvudstan! Kristina

  SvaraRadera
 2. Kul med kreativitet, tack för bilderna!

  SvaraRadera
 3. Roligt att få din syn på saken - på radions Kulturnytt (tror det var kulturnytt) var man inte lika positiv.
  Tänk om jag skulle leta fram min virkade restgarnsklänning, som är mycket vågad, och väger ett ton (nästan).
  Margaretha

  SvaraRadera
 4. Fy te fasen va häftigt!!!!!! Lyllos dig som fick uppleva detta! och du STORT TACK att du låter oss perifera lantisar ta del av det mångfacetterade kulturutbud som städerna påbjuder :-). Vi har kultur här med, nu tröskar vi, kör halm och gör stormockning i lagårdarna inför inställningen.... Så vi har visst kultur vi mä!
  Puss min kära!

  SvaraRadera
 5. Anonym2:55 em

  Härlig blogg med underbara bilder! Synd att jag bor så långt ifrån Liljewalchs. Så extra tack för bloggbilder från oss som inte kan komma personligen till utställningen.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 6. Jag kommer att hänga på låset första dagen jag kommer upp till Stockholm nästa gång. Tack för ett inspirerande inlägg. Gudrun Sjödénklänningen var helt underbar!
  Ingrid

  SvaraRadera
 7. Jag hade varken hört, läst eller sett någon recension, gick dit utan speciella förväntningar, bara nyfiken. Dottern, som följde med, blev också entusiastisk. Och hon är 27, så viss spridning åldersmässigt kan man också tänka sig! Men det är klart, vi är ju inte "finkulturella" så det stör ... :-D

  SvaraRadera
 8. Jättekul! Jag skulle gärna vilja se den utställningen, får googla på hur länge den finns kvar.

  SvaraRadera
 9. Bloggblad - du behöver inte googla, det står ju i min text! 7 februari! Sen blir det väl vårsalong.

  SvaraRadera