lördag, september 22, 2018

Älv möter älv – och böcker!


Två älvar flyter samman vid Vännäs i Västerbottens inland: Vindelälven och Umeälven. Det är Umeälven som är längst med sina 470 kilometer, men Vindelälven är i sin tur Sveriges största biflod och en av våra fyra hittills oreglerade älvar.

"Älvarnas möte" kallas också motivet som för några år sedan fanns att köpa i Slöjdarnas hus i Vännäs. Träsnidaren, som heter Ylva Göransson, gör sin stiliserade bild av floderna på skärbrädor, ostbrickor och bokmärken i björkträ. Tekniken kallas karvsnitt och den har hon ägnat sig åt de senaste 20 åren, med framgång!

I min ägo finns både en liten skärbräda och ett bokmärke. Nu har alltså inte bara älv mött älv, nu får de båda vattendragen i vacker förening dessutom av och till träffa en och annan bok och (inte minst!) synas här, eftersom Boklysten inlett jakten på våra bokmärken. Hon undrar: Vad har du mellan sidorna den här veckan? Följ länken så kan du stilla din nyfikenhet, för då hittar du flera svar på frågan!


Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Såna där bokmärken är väldigt roliga att ha. Och snyggt var det också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och ett pillejobb när det ska tillverkas, antar jag!

   Radera
 2. Svar
  1. Fin souvenir från Västerbotten!

   Radera
 3. Att du läser en massa böcker har jag ju förstått. Å det verkar som att du har lika många bokmärken som böcker. Jag har ett bokmärke som jag använder tills det går sönder, sedan byter jag till ett nytt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha jag har många bokmärken men definitivt fler böcker!

   Radera