onsdag, februari 17, 2021

När inget hinder är för svårt

Det blir en hel del sport så här års. Ja, jag menar i tv, alltså. Skidor och skidskytte är kul att titta på, och nu har vi ju dessutom fått en alldeles färsk svensk skrinnarkung! Handboll följer vi gärna, fotboll ibland, och visst är det irriterande att Färjestad inte leder hockeyligan (som de ju bör eller hur ...)!?

För hur ädel man än är, det kan inte hjälpas åtminstone för min del: jag engagerar mig mycket mer om jag kan ha "hjärtat" med i tävlingen. Så blir jag också superglad när "de mina" vinner och lika ledsen när det går dåligt i spåret eller på planen.

Denna onsdag ställer Enligt O som hon brukar en kulturfråga, och kanske tillbringar hon lika mycket tid som jag framför tv:n när det är tävlingsdags? Frågan lyder hur som helst:
Vilken bok som på något sätt handlar om sport är din favorit?

Tänk att jag tror att
jag ska ta upp en riktigt gammal favorit, från 1946. En kombinerad flick- och hästbok, en genre som har fångat så många tjejer genom åren! Jag har aldrig varit någon hästflicka. Men huvudpersonen i "Över alla hinder" (National Velvet), hon vann mitt hjärta. En sann feministisk förebild, en som visade att kvinnor kan, att tjejer klarar lika svåra saker som killar.
 Inget hinder var ju för svårt för den tjejen!

Velvet har nämligen en dröm, och det är att rida den klassiska tävlingen Grand National, en supertuff hinderritt (steeplechase) under tre hela dagar. Hon klipper sitt hår kort, klär sig (med sin mammas hjälp) som en pojke, lyckas starta och, ja, det fattade ni ju för länge sedan, hon vinner naturligtvis hela klabbet.

Det blev också en film av Enid Bagnolds historia, och det betydde genombrottet för den sedermera tämligen välkända Elizabeth Taylor som då var tolv år gammal (fast visst ser hon mycket äldre ut på filmaffischen?) Mickey Rooney spelade hennes pappa. En succéfilm blev det, fast jag har bara läst boken.

Det berodde förmodligen inte på berättelsen om Velvet, men så småningom ändrades reglerna så att även kvinnor numera får tävla i Grand National. Själv satsar jag väl på ännu en virusfri promenad. Att jag trots allt sedermera blivit en hästflicka kan du läsa om här.

Copyright Klimakteriehäxan

16 kommentarer:

  1. Kul att du valde en "flicksport". (Ja jag vet att många män rider. Det är tydligen delvis grejen med boken.)
    Jag valde en "pojksport" (som naturligtvis även utövas av flickor.)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är bra att det inte är lika enkönat i sportvärlden längre, det gäller både hästar och hockey som du ju valde! (och fotboll, för att nämna en till som länge var ensidig)

      Radera
  2. har aldrig ridit... men det har dottern och dotterdottern

    SvaraRadera
    Svar
    1. Föreslår att du låter bli! Det gör väldigt ont, även om man inte trillar av - hästar är farliga djur. Och stora.

      Radera
  3. Har inte läst den här boken, men hade nog älskat den som ung!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag älskade den. Utan att älska hästar ...

      Radera
  4. jag läste Svarta hingst - böckerna med stort nöje och satt då och då på ryggen på en arbetshäst. senare lite islandshäst och någon tur på en av broderns hästar. nu tittar jag då och då på andra som rider.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tittar gärna på folk som rider, det ser härligt ut! Och hästar är vackra.

      Radera
  5. Kul! Boken har jag läst men minns inte om jag sett filmen. Och visst var det i tidiga ungdomsåren en del hästböcker som gällde. Red under ett antal år och kombinerade det då med fri idrott och basket och skidåkning(utför)
    vintertid.
    Vad gäller böcker om sport så vet jag nog inte. Men jag vet att jag läste David Lagercranz bok bok "Jag är Zlatan". Och är man målmedveten och envis och har talang kan man komma långt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste inte många hästböcker alls, ridhästar fanns liksom inte i Barndomslandet. Däremot har jag faktiskt översatt ett par hästböcker! Gick utmärkt utan fackkunskaper. Zlatan-boken tyckte jag var kul att läsa. Undrar om "Fotboll för Buddha" finns som bok? Den filmen var underbar!

      Radera
  6. Jag älskar hästar men har aldrig gillat trav- och galoppsporterna. Men såklart tycker jag att kvinnor ska ha samma rättigheter och möjligheter som män så bra att hon gjorde det. Och alla andra kvinnor som banat väg inom olika sporter!

    SvaraRadera
  7. Är egentligen ingen vintersportmänniska alls, men den här vintern är första gången jag följt Skidskytte-VM och Cortina 2021.
    Annars håller jag på Hammarby i fotboll och i bandy. Det sistnämnda är dock ingen större idé längre;-) I Ishockey kvittar det med litet plus för Leksand, men jag följer inte matcherna. Självklart kollar jag CL-matcherna, men inte alltid.

    Boken jag hade valt till temat hade varit "Zlatan" och såklart klassiska serien "Åshöjdens BK".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åshöjdens BK är jättebra. Zlatan var intressant att läsa. Dock retar det mig att Lagercrabtz tjänade massor med pengar på den medan kvinnan som renskrev alla samtalen mellan honom och Zlatan betalades med småpengar, och till råga på allt fick sjukskriva sig för värk i axlarna ... det var massor med timmar att skriva ut!

      Radera
  8. Trots att jag läser minst 1 bok varje vecka och ibland upp till 5 - och alltid har gjort det - kan jag inte påminna mig en enda som handlar om sport. Konstigt!
    Däremot gillar jag att titta på skidor och skidskytte samt bilrace på TV. Övriga sporter har jag mer eller mindre tröttnat på.
    KRAM/Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sportintresset via tv går i vågor. Förr tittade jag väldigt ofta på tennis och alpint, nu har det nästan trillat bort. Böcker om sport är det väl egentligen inte särskilt gott om?

      Radera