onsdag, augusti 11, 2021

Nystart

Enligt O ställer denna gång en ganska svår kulturfrågaVilket kulturellt verk om någon som börjar ny skola, nytt jobb eller helt enkelt får en nystart inspirerar dig?

Om jag blir inspirerad vet jag i och för sig inte, fast kanske ändå? En bra roman är Colm Toíbíns "Brooklyn" hur som helst. Om den unga flickan som söker lyckan i USA eftersom livet är så eländigt hemma i Irland. Hon behöver en nystart! 

Det är 50-tal och inte alldeles lätt att ta sig fram i det nya landet heller, ingenting är likt det huvudpersonen Eilis är van vid, men hon hittar bostad och får jobb på ett stort varuhus. Hon finner dessutom kärleken, men när hon måste åka tillbaka hem till en begravning blir allt komplicerat ... resten får ni läsa själva om ni inte redan har gjort det! Chansen/risken att du redan kan storyn är förstås rätt stor, eftersom boken kom redan 2009. Har också blivit film, men den har jag inte sett.

En barnbok poppar också upp i min skalle:"Hugo och Josefin" av Maria Gripe. Den brukar numera etiketteras som "klassiker". 
När Hugo börjar skolan och kommer in i Josefins klass blir inte hans dagar som förr. Inte Josefins heller. Fin historia som sedan blev en jättebra (familje)film med Beppe Wolgers.

Vid närmare eftertanke kommer jag fram till att visst kan man väl inspireras av människor som söker sina egna vägar  som Eilis  eller som struntar i konventioner och vad "alla andra" tycker 
 som Hugo!

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

  1. Tóibín och Gripe är bra, mångsidiga.

    SvaraRadera
  2. tant Hannele10:40 fm

    P.S.
    filmen kan du låna på biblioteket!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känner dock inte att jag måste se den. Men det vore kul att gå på bio igen!

      Radera
  3. Det första jag tänkte på var "Utvandrarna". Som vanligt känner jag inte igen varken författarna eller böckerna. Är visst rätt så hopplös;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett jättebra exempel på nystart. Men det kom inte jag på.

      Radera
  4. Brooklyn tyckte jag mycket om och naturligtvis Hugo och Josefin också

    SvaraRadera
    Svar
    1. Toibin har skrivit nåt mer jag läst och gillat. Minns dock inte vad???

      Radera
  5. Oj, så svårt att svara på detta. "Hugo och Josefin" är ett alternativ som jag också kan tänka mig. Men även "Pippi" i olika sammanhang. Inte minst när hon börjar skolan.
    "Brooklyn" har jag inte läst men gör det gärna. Tack för tipset. (Har dock varit där en del och även bott där. )

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tänkte faktiskt också på Pippi. Men kom inte som BP på den tämligen självskrivna Utvandrar-serien!

      Radera
  6. MÅSTE läsa något av Colm Toíbín! Om Hugo och Josefin har jag däremot läst, även om det var länge sedan.

    SvaraRadera