lördag, januari 22, 2022

Veckans mening – om läsning

Hur lyder den mening jag läst i veckan, den mening som fått mig att hejda mig om än bara någon liten extra sekund? Skriv-Robert leder jakten. Det kan vara något kul, något klokt, något tokigt eller i princip vad som helst! Denna gång hamnar jag hos Ulf, huvudpersonen i Kerstin Ekmans tokhyllade "Löpa varg". Ulf ska damma i bokhyllan och inser att han inte minns särskilt många historier trots att han vet att han läst böckerna. Han konstaterar – och jag tror att han (och författaren) kan ha rätt:

Det verkade som man måste läsa en bok tre-fyra gånger för att komma ihåg den riktigt. 

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

  1. Ja, det är skrämmande hur mycket av det man läst försvinner på något märkligt sätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och jag vet inte om jag läst någon (vuxen)bok mer än två gånger ... kanske, men vet inte vilken.

      Radera
  2. låter som min far som sa alltid att "ingen idé att se film/bio; man minns ändå inte nästa dag..." jag håller inte med honom!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä tack och lov kommer man i alla fall ihåg en del, det vore ju för eländigt tråkigt annars!

      Radera
  3. Ler lite vid den tanken. Tyckte mycket om boken. Några böcker har jag läst i repris. Om inte hela så delar av dem. bl.a Fogelströms Stadserie och det har gett mycket.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är överraskad av boken. Läser den som nån sorts kampskrift, mitt i debatten om miljö och skogsbruk och viltvård. Många vackra meningar. Men som bok är "Händelser vid vatten" klart överlägsen - i mitt tycke alltså.

      Radera
  4. Den meningen minns jag inte, vilket är konstigt. Den ger mig tröst nu när jag läser den. Jag är hopplöst dålig på att minnas böcker och något som slagit mig särskilt det senaste är att jag inte kommer ihåg slutet, ens på böcker som jag läste för någon dag sedan och tyckte om. Väldigt underligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är märkligt lätt att glömma sånt, även när man tyckte det var bra!

      Radera
  5. jag tror säkert att Ulf har rätt. somligt minne en tydligt av en bok, men antagligen finns det mycket annat som också vore värt att minnas. detta gäller naturligtvis inte all slags litteratur. en del förtjänar endast att glömmas så fort som möjligt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja den sista sorten du nämner bör man ju helst överge innan sista sidan ...

      Radera
  6. Men man kan bli påmind om böcker man läst, och då dyker minnen av böckerna upp på nytt.

    SvaraRadera