måndag, januari 02, 2023

Härligt handarbete!

De här korsstygnstavlorna hittade jag för en tid sedan i en av mina lådor i Barndomslandet. Jag minns någorlunda deras historia: jag fick materialet i present, förmodligen på en födelsedag, av någon som visste att jag tyckte om att brodera. Motivet var, det tror jag i alla fall, modernt fast redan då gammaldags. Det skulle bli två tavlor att skaffa ram till och sedan hänga upp på väggen.

Jag trädde moulinégarn på tapisserinålen och började sy: figurerna i svart, bakgrunden i benvitt. Många stygn blev det! Likväl blev den ena inte riktigt klar. Det fattades kanske 25-30 stygn, det såg jag när jag tittade närmare på det jag en gång åstadkommit.

Men vad skulle jag göra med dem nu? Upp på en vägg? Knappast. Slänga? Nej, det kändes fel, gjorde nästan lite ont i min handarbetsvänliga själ. Hade trots allt lagt ner ett icke föraktligt antal timmar på detta. Hur som helst: jag sydde i de stygn som fattades. Fast ett användningsområde hade jag inte hittat.

Kunde de hamna på en kudde? En kasse? Någon sorts väska? Grytlappar? Men HUR syr man in en rund bild i ett nytt tyg? Jag vet verkligen inte det. Fast vill ju slippa fler UFO:s (UnFinished Objects).

Men min väninna Maggan, hon vet och kan. "Ta hit dem får jag se", sa hon. Det gjorde jag. Och simsalabim! Jag har nu en jättefin necessär som jag själv broderat ... men hur Maggan fick till de runda "hålen", det måste hon förklara för mig endera dagen. Tills vidare säger jag bara stort tack! Och sänder massor av beundran till skickliga händer! Härligt samarbete i handarbetssvängen!

Nu bytte jag rosorna till julröda blommor ...
Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

  1. LillaSyster8:17 em

    Titta så bra det blev ♡

    SvaraRadera
  2. Otroligt imponerande vad din kompis har åstadkommit. Är minst lika impad över dina talanger som var aningen otippade. Det gäller förresten gårdagens verk med!
    Förstår bara inte om "motiven" är sydda eller broderade. Men fina är de oavsett:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Motiven är broderade i korsstygn. Man kan naturligtvis säga att man syr korsstygn också! Inte fel det heller. Och bli inte förvånad, jag har handarbetat massor i mina dagar, kan nog dyka upp fler produkter här (och finns redan åtskilliga under etiketten "handarbete")

      Radera
  3. necessär var ju ett bra påhitt, har ett par liknande vid Selma-hyllan, längst upp till vänster, dock loppisfynd:

    https://hannelesbibliotek.blogspot.com/2021/02/selma-ar-inte-ensam.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Dina är ju större, många fler stygn - men du behövde säkert inte betala mycket för dem, handarbete står lågt i kurs, även i secondhand-butiker.
      Maggan gör jättefina necessärer bl a av gamla slipsar. Bara fantasin sätter gränserna

      Radera
  4. Så snygga broderier! Vilken talang du har. Och en perfekt idé av Maggan att trolla till en necessär.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Slutresultatet övrerträffar definitivt mina förväntningar!

      Radera
  5. Jag har ju missat massor av bloggisar under den här besvärliga tiden.
    Detta var fantastiskt!
    Dessutom har jag broderat liknande motiv, minst två stycken. Inramade ovala blev de presenter där och då.

    SvaraRadera