onsdag, september 18, 2024

Historier ur historien

Vilka historiska epoker och händelser läser du gärna om? Så lyder veckans kulturfråga från Enligt O. Och den är inte alldeles enkel att besvara.

Ser tillbaka på vad jag har läst och inser att det Hitler och hans anhang ställde till med inspirerat mängder av författare. Och jag har plöjt många skildringar av de hemska ogärningar som begicks, mot judar, romer m fl.

Den amerikanska kontinenten har också genomlevt stora omvälvningar som blivit litteratur. Jag tänker bl a på Mario Vargas Llosas böcker. Och sedan alla romaner om slaveritiden i USA och kampen för mänskliga rättigheter, från Onkel Tom och framåt.

Svensk historia har också bjudit på dramatik men inte lika blodig och omfattande. Historiska romaner är ofta ändå bra underhållning. Tänker på skribenter som Anna Laestadius Larsson, Herman Lindqvist och Maria Gustavsdotter. Fler finns.

Kanske är jag vid det här laget ändå i det stadium när jag tycker att vår egen tid har många märkliga berättelser att bjuda på, och att de räcker långt. Det tar ju bara några ögonblick innan dagens historier blir historia.

För övrigt ...

... är det e-bokens dag i dag. Vill man fira den? Tja, vi erbjuds i alla fall lite rabatt på nätköp, men det frälser förmodligen ingen som hittills inte bekantat sig med företeelsen. Själv är jag periodare, brukar hoppa på något erbjudande och läsa på plattan så länge det varar. Återvänder sedan till mina pappersböcker som är mina favoriter.

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

  1. har börjat gilla hstoriska romaner och upptäcker att jag läst en hel del. har också börjat lyssna på senare tid och det går väldigt bra. men inte alltid. ibland måste en ha själva boken

    SvaraRadera
    Svar
    1. De historiska romanerna smyger sig in lite obemärkt, tror jag. Ibland är gränsen suddig, eller hur?

      Radera
  2. Vet inte om du gillar Mikael Niemi, men om du gör det kan jag rekommendera hans senaste bok "Sten i siden" - om man nu pratar om epoker alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar absolut Niemi men den senaste har jag inte läst - kanske inte den som kom före den heller när jag tänker på saken.

      Radera
  3. Keltens dröm av Mario Vargas Llosa har jag oläst i bokhyllan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag med ... "Kriget vid världens ände" kan jag rekommendera.

      Radera