måndag, september 30, 2024

Små bitar av september

Grattis Helge, dagens namnsdagspojke!
Bloggaren Athena tog farväl av förra månaden med en lista över augustis höjdpunkter. Nu, den sista i denna månad, kopierar jag hennes idé och välkomnar oktober samtidigt som jag ser tillbaka på den september vi just klarat av! Och jag gör det till tonerna av den evigt gröna "Minns i november den ljuva september" – en låt från musikalen "Fantasticks" från 1960.

Fast egentligen borde jag välja någon av Kris Kristoffersons odödliga låtar. Som "Help me make it thru the night" eller "Me and Bobby Mc Gee". 
Nyheten om hans död dök upp i dagens tidning. Jag har älskat inte bara det han skrivit, utan också hans speciella röst. Gick på konsert med honom i Stockholm för ett antal år sedan. Han var jätteförkyld och bad om ursäkt gång på gång, men vi i publiken brydde oss inte. Kris Kristofferson var en Idol. Han blev 88 år. Bortglömd blir han inte.

Kanske skulle det där ha varit punkt 1 på Athenas lista, som månadens minnesvärda artist? Men hennes lista hade andra punkter. De följer här:

Månadens bok - "Lady Chatterleys älskare" (Lady Chatterley´s Lover) av D H Lawrence, från 1928, i inläsning av Sven Wollter. Intressant bekantskap, jag har aldrig förr läst den, kan inte historien. Men vet att den orsakat mycket rabalder för sina erotiska skildringar.

Månadens ord - sommarvarmt!

Månadens mat - har varit i rikligaste laget (läs pommes frites), det blir lätt så på semester ... Hemma igen försöker jag med mer fisk och grönt.

Månadens vin
- "The Idiot", en pinot noir för 99 kronor från Italien. I vanlig ordning köpte jag en flaska enkom för etikettens skull, men än har vi inte druckit den ...   

Månadens skönhet - den pampiga blombuketten jag fick när vi hade middagsgäster förra helgen. Den är fortfarande fin.

Månadens bad - Här har jag många härliga att tänka tillbaka på: i sjön Värmeln, i Mälaren, i Joniska havet och i grekisk pool. Har njutit av dem alla!

Månadens låt - "Bred dina vida vingar" – psalm 190 med fin text av Lina Sandell 
– på två begravningar i släkten. Annars gärna "Minns i november" som jag nämnde inledningsvis.

Månadens kultur - föreläsning om 800 år av svensk mathistoria med Richard Tellström, docent i måltidskunskap, Stockholms universitet. Tillika känd från tv. Både intressant och underhållande.

Månadens bokcitat - "Kvinnor förväntas ju sköta hemmet 
 men vad är ett hotell om inte ett hem?". Ur baksidestexten till "De fenomenala fruntimren på Grand Hôtel" av Ruth Kvarnström-Jones. Passar mig som alltid säger att jag ska gå "hem" när jag är bortrest och bor på hotell.
 
Månadens TV - Märkliga "Baby Reindeer", originalserie på Netflix. En otäck historia med viss verklighetsbakgrund, jag kan inte precis rekommendera den, snarare varna för den. Men väldigt originell är den, och det kan förstås locka/räcka. Mycket beröm har den fått. Fast nya säsongen av danska "Badhotellet" är mer lättsmält (och feelgood)!

Månadens podd - Det är förstås USA-podden från Sveriges radio, i princip den enda jag lyssnar på. Ginna Lindberg, radions korrespondent, är lysande och nu är det heta valtider! Heja Kamala!

Liten del av stor och vacker blombukett som våra middagsgäster hade med sig!

Här blev det ganska många dopp!
Copyright Klimakteriehäxan

 

2 kommentarer:

  1. Vilken fin månad du haft, en av mina favoriter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan verkligen inte klaga!!!! Men hade gärna avstått begravningarna.

      Radera