måndag, september 23, 2024

När dagens outfit är konst-ig

Frida Kahlo på besök i gränderna i grekiska staden Parga.
Vore kul att veta om bärarinnan vet vem hon har på ryggen.

Mode är tveklöst en konstart. Men så dyker de upp, de där plaggen som inte bara är konst i sig själva utan som också tar hjälp av etablerade, gärna klassiska konstnärer. 

Mexikanska Frida Kahlo (1907-1954) är en av dem vars ansikte på senare år blivit jättepopulärt på kläder (och även på andra prylar). Fast hennes berömmelse är i grund och botten en annan: hon målade, ofta sitt självporträtt (men även andras porträtt) i starka färger, med de för henne så typiska sammanväxta ögonbrynen ("unibrows"). Hon satsade också på djärva frisyrer och stora smycken och skapade en stil som med start nån gång på 70-talet inspirerat moderoade. Och den stilen lever än!

Frida Kahlo var gift med en annan berömd mexikansk konstnär, Diego Rivera, mest känd för sina stora muralmålningar. Men hon hade också parallellt med äktenskapet kärlekshistorier med andra, ryssen Leon Trotsky till exempel. Även kvinnor väckte hennes åtrå. Och hennes erotiska liv verkade inte påverkas negativt av det faktum att hon faktiskt satt i rullstol. Som barn drabbades hon av polio och i 20-årsåldern blev hennes handikapp förvärrat i en trafikolycka. Det var först då hon började måla. 46 år gammal förlorade hon ett ben, som blev amputerat. Den sargade kroppen var aldrig hennes vän.

Frida var feminist, vilket nog inte var alldeles enkelt i Mexiko på 1900-talets första halva. Men i sina målningar beskrev hon ofta kvinnors liv, bland annat när hon själv förlorade ett barn i missfall. På senare år blev konstnärinnan alltmer intresserad av tequila och när hon var i 40-årsåldern hade hon blivit drogberoende. Än i dag vet man inte vad hon dog av. Det har spekulerats i att hon begick självmord. I Mexiko hyllas hennes minne och hon har fått sitt eget museum i huvudstaden, i det hus som hennes far byggde och där hon sedan levde resten av sitt liv. Några barn fick hon aldrig.

Vilket öde ändå! Och tillåt mig misstänka att ytterst få av de tjejer som i dag har en t-tröja eller en klänning med Fridas ansikte i mönstret har en aning om vilken spännande människa hon faktiskt var. Tänker på kvinnan jag såg i Grekland med konstnärinnan på sin breda rygg. 

I min garderob finns dock inget Kahlo-plagg, jag nöjer mig med att se dem på andra ... men nog är det lite roligt när konst möter konst, som här när måleri blir mode!

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

  1. wow, synd att du inte köpte en egen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såg inga att köpa - bilderna har jag tagit från modesajter på nätet. Tror jag får klara mig utan en egen variant av Frida K.

      Radera
  2. Vem känner inte igen henne, hon syns överallt! Jag har haft aningen unibrows även jag, minns i ungdomen hur jag kämpade med pincetten för att bli av med de förargliga stråna ovanför näsan....Vad jag inte riktigt begripit är varför hon valde att måla så många självporträtt, för jag tror inte det berodde på att hon var mer egenkär än någon annan?

    SvaraRadera