tisdag, september 17, 2024

Med possessivt pronomen

När semestern år slut (visst kan man väl ha semester även om man vanligtvis inte har ett jobb att sköta?) och vardagen tillbaka möter Ugglan & boken upp med veckans tema för Tisdagstrion, att hämta i böckernas värld. Denna gång ska det finnas ett possessivt pronomen: min, mitt eller mina i boktiteln.

"Mio, min Mio" är en av Astrid Lindgrens många bra böcker som inte alls bara passar att läsas av och för barn. Pojken Bosse hamnar i Landet i fjärran och ska bekämpa en riktig otäcking, riddar Kato. Tänker att jag verkligen borde läsa om den.

"Mina drömmars stad" är en annan bok med rätt många år på nacken som jag också skulle vilja läsa igen. Det är starten på Per Anders Fogelströms Stockholms-serie. Jag har läst hela, tyckte dock att skildringarna blev aningen blekare ju närmare vår egen tid historien kommer. PAF hade jag glädjen att träffa irl, en otroligt vänlig människa som inte alls krävde "kändis-behandling".

"Ta min hand" (Take My Hand)
läste jag tidigare i år. Den är skriven av Dolen Perkins-Valdez och tar sin läsare med till Alabama, USA, på 1970-talet. Huvudpersonen drivs av en önskan att göra världen lite bättre och hjälpa unga flickor till större frihet, rätt till sin egen kropp  och bättre framtid totalt sett. Storyn har verklighetsbakgrund, vilket gör den extra intressant. Snyggt omslag har boken dessutom!

Hade gärna petat in skotska krimförfattaren Denise Mina i trion, men där finns ingen boktitel som passar och nu skulle det ju handla om just sådana, inte om författarnamn ... 

Copyright Klimakteriehäxan

20 kommentarer:

  1. passande trio, två har jag sett filmatiseringar av

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och Mio har gjorts som teater också.

      Radera
  2. Mio min Mio och Mina drömmars har också betytt mycket för mig. Ta min hand blir jag nyfiken på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fina böcker som man hoppas att fler generationer läser framöver.

      Radera
  3. den amerikanska boken har verkligen ett vackert omslag. har läst de andra men inte den

    SvaraRadera
    Svar
    1. Läsvärd - det "tar" alltid lite extra när det finns en riktig händelse bakom och det gör det här.

      Radera
  4. Ta min hand står på min läslista, den står i hyllan (på engelska), min makes exemplar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hade gärna läst den på engelska, så bra och nyttigt att göra det, men nu råkade det bli på svenska ... den är väl lika bra på båda språken! ;.D

      Radera
  5. Välkommen hem! Hoppas du har haft en riktigt skön semester. För även om man är pensionär och har semester året om - rent teoretiskt alltså, så är ett miljöombyte alltid roligt. Bara att inte behöva laga mat borde klassas som semester;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jo man slipper köket med mat o disk, någon har fixat kaffet till frukosten, visst är det semester??? Det har varit en fin vecka och minsann ska jag få ihop en skyltsöndag också!

      Radera
  6. Anonym9:45 em

    Ta min hand” blir jag nyfiken på! Dina andra två håller jag varmt om hjärtat
    Maria/bokologen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tre väldigt olika "min" blev det för mig!

      Radera
  7. Ta min hand vill jag läsa och de andra två har jag läst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De svenska är ju båda klassiker.

      Radera
  8. Mio, min Mio var längesen jag tänkte på.

    SvaraRadera
  9. Mio min Mio tänkte jag inte alls på. Inte ens när den omnämndes i en bok jag lyssnade på tidigare idag. Den sista har jag nog inte hört talas om. Låter intressant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tycker verkligen den var/är värd att läsa! Nu i efterhand hr jag kommit på rader med titlar som innehåller "mIn" ... "Inte utan min dotter" exvis. Och "Min galna hage"!

      Radera
  10. Mio, min Mio har jag ju läst, men det var många decennier sedan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo den har ju några år på nacken - men jag är tämligen övertygad om att den håller än!

      Radera