onsdag, juli 27, 2005

Med själ av tyg

Hörde nyss att Inez Svensson kastat in i handduken.
Ja det måste väl vara det en sådan hängiven textilmänniska som hon gör när livet tar slut?
Hennes själ var nog gjord av tyg – kanske ett vackert lappverk i klara färger.
Träffade henne aldrig personligen, men har man det ringaste intresse för svensk design och textil tradition så har man inte kunnat undgå att lägga märke till såväl hennes namn som hennes mönster.

Som en av 10-gruppens grundare har hon stått för idéer och kreativitet som också fått kommersiell framgång. Som rektor på Konstfack på 90-talet tycker jag mig ha förstått att hon var en frisk fläkt, ett fruntimmer med skinn på näsan som minsann visste vad hon ville – och såg till att det blev så.
Och när Ikea valde att återlansera hennes djärva gula bananer på svartvitrandig botten hamnade Inez tyg i hem över så gott som hela världen.

Men Ikea hade faktiskt mönster från 10-gruppen i produktion redan för 30 år sedan. Till min första lägenhet köpte jag ett tryck ur ”Havskollektionen”. Jag tror att mönstret heter Isberg och jag TROR (och hoppas eftersom jag skriver detta) att det är Inez Svenssons verk.
Tyget som tjänat både som gardin och duk har jag kvar och det är fortfarande jättesnyggt! Tar fram det ikväll och sänder Inez en tacksamhetens tanke. I textil.

Copyright Klimakteriehäxan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar