tisdag, september 29, 2009

En visp för mycket

Champagne är gott.
Champagne är fest.
Champagne är dyrt.
Men det finns folk som inte har vett att uppskatta denna gudomliga dryck, trots att de har råd utan minsta uppoffring.

I vår familj har vi kostat på oss en flaska franska bubblor vid högtidliga tillfällen. Från Sonens ettårsfirande – en sann märkesdag! – finns en bild som visar honom med pipmugg i hand, skålande med sina föräldrar som har champagne i glasen (pipmuggen innehöll annan dryck, om någon undrar). Korken från flaskan vi öppnade på svärmors 85-årsdag sparade hon som minne livet ut.

Fyller vi år blir vi i föräldragenerationen alltid glada för en flaska skumpa. Och hittar vi andra tillfällen till seriöst högtidlighållande av något kan det också tänkas bli en utflykt till Systembolagets hyllor för mousserande – det finns ju bevars bubblande varianter som gott duger som ersättning för Den Äkta Varan, om man vill vara lite sparsam.

Det är en ljuvlig känsla när korken glider ut ur flaskhalsen med ett pysande (ja ni vet väl att bara amatörer låter korken smälla?). När sedan den sprudlande drycken hälls upp i glasen känner man redan hur den flytande lyckan börjar sprida sig i kroppen, hur bubblorna krossas mot gommen och gör livet ännu mer värt att leva.

Fast det finns som sagt folk som inte har vett att uppskatta denna gudomliga dryck, trots att de har råd utan minsta uppoffring. Själva anser de troligen att de uppnått höjden av förfining. De har nämligen skaffat champagnevisp.

En champagnevisp är gärna tillverkad i renaste silver, om inte i guld. Och vem som kommit på den vet jag inte, vill inte heller veta, för tokiga människor kan man lika gärna undvika.
Champagnevispen är kreerad för att man ska ta bort bubblorna ur champagnen. På ett par sekunder förstör man det som tagits fram med omsorgsfull och varsam produktion och lagring.

Helgerån. Det finns inget annat ord. Champagne utan bubblor är inte champagne. Vispad champagne är inte champagne. Champagnevispen har inget existensberättigande, det är helt enkelt en visp för mycket.
För det är ju bubblorna som gör det!

Jo då, det har jag vetat länge, bloggat om det, mer än en gång dessutom. Men nu finns det också vetenskapliga bevis på att så är fallet. En grupp forskare från Frankrike och Tyskland har visat att det är en tydlig kemisk skillnad mellan vätskan i en champagneflaska och de små bubblor som bildas i den så snart den korkas upp och koloxiden frigörs. Forskningen presenteras i dagarna i en amerikansk vetenskapstidskrift.

Slutsatsen är att det är bubblorna som bär smakämnena in i våra munnar. Och det är när den stadiga strömmen av bubblor – bara en halv millimeter stora i diameter – exploderar i glaset som smakämnena frigörs och uppfattas av näsa och smaklökar.
Folk med champagnevisp göre sig icke besvär. Låt dem vispa en Pepsi i stället!

Copyright Klimakteriehäxan

Dagens Nyheter har också läst bubbelartikeln i PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences). Frågan är dock om antalet bubblor i 75 cl champagne är 100 miljoner - eller "bara" 49 miljoner ... på den punkten går uppfattningarna i sär!
Har ni förresten tänkt på en sak: på torsdag går vinpriserna upp ...

11 kommentarer:

 1. Anonym10:28 em

  Trevligt inlägg!
  jag har en dotter som skulle skriva under på vartenda ord.
  Själv är jag ingen fantast av denna bubbeldryck, som ofta stiger upp och sticker i näsan tycker jag.
  Annars är det förstås ett självklart och givet val vid högtidliga tillfällen, men jag föredrar Chardonnay utan bubblor.

  SvaraRadera
 2. Ja, det verktyget äger inte jag och inte heller någon champagne.

  Men Pepsi har jag och den tänker jag inte heller vispa! MB

  SvaraRadera
 3. Helgerån att vispa bort bubblorna... juh!

  SvaraRadera
 4. Kan inte annat än hålla med. champagne utan bubblor är inte champagne. Vi har väl inte inte så stor plånbok men till nyår blir det alltid en liten flaska. Och då ska det vara den äkta varan. Något annat duger inte åt den vinkännande sambon.....:-)

  SvaraRadera
 5. Ingen visp här inte, men bubblor blir det då och då, inte nödvändigtvis alltid franska bubblor.

  Livet är en fest!

  SvaraRadera
 6. Har bara känt en enda människa med champagnevisp, som hon visade mig för sisådär tretti år sen. Jag fnös redan då. Fast hon var belåten. Numera är hon död. Mitt tips är att ingen ville ärva just den där vispen ...

  SvaraRadera
 7. Champagne utan bubblor är ingen champange...
  Tur jag har lite vin kvar i min källare... fniss...

  SvaraRadera
 8. De få gånger jag fått riktig champagne har jag mest tyckt att det är för mycket bubblor och för syrligt... (surt får man väl inte säga?) Så jag dricker hellre billig bubbelersättning som Asti. Eller blandad fläder med vitt vin och sockerdricka.

  SvaraRadera
 9. Ast spumante är inte fy skam det heller! Men ge (välkyld) champagne en chans till, Bloggblad!
  Wickan - du kanske rent av har egen vinkällare, är det så man ska tolka detta? :-D

  SvaraRadera
 10. Hittade en ny sorts bubbel på systemet idag till lagom (tror jag) pris. :)

  SvaraRadera
 11. Den rosa som du har på bild där drack vi när vår lilla sondotter anlänt. :-)

  Älskar champagne och skulle aldrig komma på tanken att vispa bort bubblorna!

  SvaraRadera