onsdag, april 13, 2011

En sann historia om riskerna med rökning

Fick nyligen mig berättat en historia som är alldeles för bra för att inte delges fler. Den handlar om bekantas bekanta. Min sagesman är en i alla lägen tillförlitlig källa, och bedyrar att allt är sant. Så här kommer den!

En ung svensk man, en av alla dessa som gärna tillbringar en stor del av den nordiska vintern i betydligt varmare trakter, begav sig tillsammans med en kompis till Thailand. Äventyret väntade. De gjorde utflykter, letade upplevelser, hade kul. Så en dag ville vår man (jag vet inget namn) sticka ut till en speciell ö för att dyka. Kompisen, som hellre har huvudet ovanför vattenytan än under, hängde inte med.

Vår huvudperson gick ombord på en båt. Det var en kvällstur. Efter en stund kände han suget efter en cigg, och eftersom rökning var förbjuden inne på båten gick han ut till akterdäck. Där tände han på för att släcka sitt nikotinbehov. Vad som sedan hände är oklart, men grabben trillade överbord. Ingen såg honom falla, ingen hörde hans rop, ingen såg hans vevande armar, ingen saknade honom heller, eftersom han reste utan sällskap.

I den svarta exotiska natten såg han fartyget på vilket han nyss varit en betalande passagerare försvinna i fjärran, med oförändrad hastighet. Snart syntes inte lanternorna ens. Och här skulle historien kunna ta slut, ett sorgligt slut.
Men mirakel inträffar ännu i våra dagar.

För när det ljusnade kom en liten fiskebåt tuffande. Mannen vid rodret såg något ovanligt i vattnet där, långt ute till havs: en människa. Den simmande fiskades upp ur vågorna. Vem som var mest förvånad, den thailändske fiskaren eller den svenske turisten, det kan man ju undra.
Killen hade alltså hållit sig flytande i timmavis, i kolmörker. Inget farligt djur hade nafsat honom i tårna. Han hade klarat kroppstemperaturen (vattnet är förstås ganska varmt, men kyler ändå) och det lyckliga slutet var ett faktum.

Nu har både du och jag rader av frågor som vi skulle vilja höra svaren på. Var han en topptränad idrottsman? Eller hade han underhudsfett som skyddade? Hittade han något flytetyg? Hade han månne tidigare simmat över Engelska kanalen eller så? Fick han av sig skorna, som säkert annars tyngt? Har han i alla situationer stålnerver som stärkts av otaliga tidigare strapatser? Förlorade hann aldrig hoppet?

Tyvärr har jag inte en aning. Vet inte heller om grabben stannade kvar i tropikerna eller drog sig hemöver. Hans pass lär dock ha blivit vattenskadat, enligt min källa, det är allt.
Men en sak vet jag: historien belyser riskerna med rökning. Än en gång.
Så vad jag vill veta allra allra helst - det är om han fimpat för gott nu?

Copyright Klimakteriehäxan

5 kommentarer:

 1. Men om han envisas med att röka så använder han antagligen nån sorts säkerhetssele numera.

  Jisses vilken berättelse!

  SvaraRadera
 2. Ytterligare en risk med rökning, kanske skulle vi införa obligatorisk flytväst på alla rökare....

  SvaraRadera
 3. Anonym11:26 fm

  Fimpat för gott? - näe det tror jag inte. Men kanske har han slutat att åka båt utan sällskap.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 4. Anonym1:22 em

  Han måste ha blivit väldigt röksugen av att trampa vatten en hel natt.

  SvaraRadera
 5. Svenska tobaksmonopolet borde ha med den här historien i sin antirökkampanj. Men i så fall avslutat den med att rökaren föll offer för en haj...

  SvaraRadera