tisdag, april 29, 2014

Tisdagstema KONTUR

Vad betyder egentligen ordet KONTUR?
Det visar sig att jag inte riktigt vet när just det ordet är det tisdagstemat denna gång ska illustrera. 

Vad är skillnaden mellan kontur, profil, siluett, skyline? Det här är i alla fall Wikipedias svar på frågan: "Kontur kommer av franskans contour och betyder omkrets, ytterlinje. Ett föremåls kontur är särskilt användbar i estetiskt framförande, till exempel i målade tavlor, textila produktioner, på dekorativa föremål. I marknadsföring är det inte ovanligt att varumärken skapas som utnyttjar en produkts eller företagsnamnets konturlinjer som säljande objekt."

Men inte blev jag särskilt mycket klokare för det. Letar i mitt arkiv: har jag fotograferat en kontur någon gång? Tveksamt. Till sist kommer jag fram till att de där figurerna som "går" i trapphuset på Svenska Mässan i Göteborg kanske kan accepteras. Eller är det "bara" siluetter? Vad säger ni? Visst ser ni figurerna med konturerna? Estetiskt målat, "al fresco". Och kul, tycker jag, som mötte dem mitt i språnget (både mitt och deras)!

Eller är det möjligen så att vinterbilden från en av Stockholms kajer där man långt borta anar stadens konturer är mer i linje med ordets verkliga betydelse?
Lustigt nog verkar det enklare att definiera "konturlöst" än själva konturen ... men nu har jag i alla fall försökt.


PS När det hunnit bli onsdag har jag kommit på två självklara konturbilder som jag inte kom på i går: bland sminkprylarna står ju ett gäng läppennor, tänkta att måla munnens kontur med, för att sen fylla i med lämpligt läppstift eller -glans. Och så kom jag att tänka på barndomens målarböcker, de där med fylla-i-färg-mönster. Svarta konturer rakt igenom. Men som sagt, det kom jag på i senaste laget.
Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Fullt acceptabelt och riktigt riktigt snyggt !
  Funderade på samma sak. Vad är kontur till skillnad mot skugga, profil eller siluett.
  Tycker din tolkning är galant och konturerna klara som kristall.

  SvaraRadera
 2. Så himla snygga bilder och den där funderingen hade jag också...vad är vad och menar vi lika eller ??
  Trappans dekoration är snygg.

  Ha en skön Valborg!

  SvaraRadera
 3. Anonym10:57 em

  Oj vad filosofiskt och funderande det blev här, kul att läsa hur du tänker. Sedan kan man ta det med en nypa salt och göra sin egna fria tolkning. Jättefina bilder båda två :-)

  SvaraRadera
 4. Jag hade samma problem som du med definitionen av kontur. Som du säger - konturlöst är mycket lättare. Men jag bestämde mig för att det var någon typ av kant som är lätt igenkännlig. Och det är ju dina. :)

  SvaraRadera
 5. Och kul att du varit vid/på Sveti Stefan. Närmare än på min bild kom jag inte.

  SvaraRadera
 6. Vi har fyra barns konturer vid trappan :)

  SvaraRadera
 7. (som finne ser jag bara kontor, himla svårt när alla vokaler är tvärtom...)

  SvaraRadera
 8. Tycker att båda dina bilder fyller temat alldeles utmärkt (och de idéer du kom på sedan också!).

  SvaraRadera
 9. Jag måste säga att båda dina bilder är helt underbara. Det spelar väl egentligen ingen roll tänker jag hur man tolkar ett tema. Det är upp till en själv.

  SvaraRadera
 10. Bra tolkning och fina konturer! Så läcker bilden med dimman är!

  SvaraRadera