fredag, februari 13, 2015

Rosens dag

Det är Valentins dag när lördagen är här. Valentins, och så rosornas. De röda rosornas.
Med anledning av att vi importerat en amerikansk tradition, den att högtidlighålla Alla Hjärtans Dag just den 14 februari, när den där Valentin råkar ha namnsdag.

Och något som då faller sig naturligt för väldigt många, det är att ge bort rosor. Röda rosor, kärlekens mest symboliska blomma ... Vilket är lite korkat, eftersom just den sortens skönhet aldrig är dyrare än just till den här dagen. Så dyr faktiskt, att begravningsbyråerna rekommenderar rosor i andra färger till kistdekorationerna om det drar ihop sig till begravning just i mitten av denna månad!

Men folk köper ändå, oavsett priset. Vilket blomsterodlarna kan glädjas åt. Ta bara exemplet Colombia, ett land i Latinamerika där man verkligen vet hur man tar fram snittblommor som sedan exporteras över hela världen. Just till den här dagen flygs 500 miljoner vackra blomster ut ur landet  bara till USA, leveranser till exempelvis Europa oräknade.

Fådda blommor är hur som helst trevligt, och minsann såg jag inte i fredagens tidning att någon butikskedja hade sju röda rosor i bukett för 30 spänn, vilket är mindre än en enda blomma  av prestigestorlek och -längd kostar. Så det kan trots allt löna sig att kolla priser om man nu ändå prompt ska ha just röda rosor.

Oavsett om man väljer att skaffa blommor och presenter till den eller dem man tycker allra mest om kan man ändå vara hjärtligt (!) glad åt att inte bo i exempelvis Saudiarabien. Där är det förbjudet att fira Alla Hjärtans Dag. I fjol dömdes fem män till prygling och fängelse för att ha anordnat en Valentin-fest. På brottsplatsen hittade moralpolisen bevis: tända ljus, hjärtformade föremål och  förstås  röda rosor. Samma polis varnar också landets butiker för att sälja hjärtan i choklad.

Mot den bakgrunden kan jag tycka att Valentin är värd att fira, med eller utan röda rosor.

Copyright Klimakteriehäxan
Källa: TT

2 kommentarer:

 1. jag har bakat en kommersiell hjärteTårta ♥

  SvaraRadera
 2. P.S.
  i min värld är det obegripligt att man ska straffas för att ha ätit hjärtepraliner :(


  P.P.S.
  min finska morfar hette Valentin

  SvaraRadera