torsdag, februari 23, 2017

Folkets representanter?

Att ägna sig åt sifferexercis kan vara tråkigt men är ibland nödvändigt - och upplysande. Eller rent av skrämmande.

Titta till exempel på Sveriges riksdag: 349 folkvalda ledamöter.  17 av dem är i dag, åtminstone i teorin, ålderspensionärer, d v s över 65 år (direkt efter valet 2014 var de förstås ännu färre …). Sett till hela befolkningen är mer än var femte svensk i samma åldersgrupp. Vilket borde betyda, om proportionerna på representationen vore de samma som i väljarunderlaget, att minst 68 riksdagsledamöter skulle tillhöra de grå pantrarnas skara. Det gör de alltså inte. Hur kan det komma sig? 

Ja nog måste man undra. Och min undring kan du läsa i dess helhet på News55. För att ta del av fler "erfarna tankar" har jag pratat med en av de få äldre ledamöterna i riksdagen, moderaten Dag Klackenberg. Läs, kommentera, dela! Tack!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

  1. och de yngsta tar time out

    SvaraRadera
  2. ... med bibehållen lön ... fast det gäller inte bara yngre, i rättvisans namn!

    SvaraRadera
  3. (men de äldre kämpar på :)

    SvaraRadera
  4. Då måste jag läsa om du har en förklaring!

    Vi har problem med åldersfördelningen inom det kyrkopolitiska, ytterst sällan har någon yngre tid och kraft att lägga på något som både är efterhängset och dåligt betalt. (Egentligen borde det väl vara helt ideellt, men det funkar inte, en hundring per möte är ungefär vad det ger.)
    Men... jag hade inte själv gett mig in i något sådant med småbarn/tonåringar och annat jobb. De eventuella riktigt unga som vill vara med, flyttar från orten så fort de tagit studenten, så de hinner aldrig riktigt sätta sig in i det hela.
    Alltså är medelåldern alldeles väldigt hög ... här i stan är det t.o.m. så att jag sänker medelåldern. Och vissa som mossnat till ordentligt, inser det inte själva, utan står gärna högt upp på listorna. Lite skrämmande inför ett kyrkoval som snart står för dörren.

    SvaraRadera
  5. Bloggblad - kyrkovalet lever nog ett eget liv rätt långt från riksdagsledamöterna, som för 63 800 kr i månaden och en hel del andra förmåner.

    SvaraRadera
  6. Motsatt problem alltså... men att sitta i riksdagen är ju ett jobb. För oss inom det kyrkopolitiska är det fritid.

    Hos oss försöker man med ljus och lykta få med yngre, till varje pris. Oavsett om de har erfarenhet eller kunskap, det är bara föryngring som gäller. Att vara "äldre" är ju ett tänjbart begrepp, jag känner mig ofta ganska ung för att tillhöra den skaran, men när hörseln är helt väck, när löständerna inte sitter fast när man pratar och hjärnan går på lågvarv... då hjälper det inte med erfarenhet.

    Alltså, som så ofta: lagom är bäst :)

    SvaraRadera
  7. Jodå - går ju inte riktigt att jämföra, mer än fenomenet "förtroendevald". :) (Fast vissa prelater inom det svenskkyrkliga har ganska rejäla inkomster!)

    SvaraRadera