tisdag, maj 09, 2017

Tre böcker om kvinnoöden

Berätta om tre bra romaner som handlar om flickor!
Den uppmaningen kommer från Lyran och den är svår att inte besvara. Det finns ju oändligt många att välja bland för att få ihop en lockande tematrio!

Det svåra blir att "glömma" de gamla superfavoriterna, som "Kristin Lavransdotter", "Den allvarsamma leken" och "Kejsaren av Portugallien". Eller "Älskaren" av Marguerite Duras, Margareta Strömstedts Majken-serie. Men jag riktar blicken mot lite färskare alster. Och se vad jag hittar  tre synnerligen läsvärda titlar, alla "based on a true story":


"En mörderska bland oss" (Burial Rites) av Hannah Kent. Bygger på Agnes Magnusdottirs öde, den unga kvinna som blev den sista att avrättas på Island. Märkligt spännande trots att man hela tiden vet vad som väntar i slutet. Och inte minst imponerande att författarinnan, ung australiensisk utbytesstudent i Reykjavik, skriver som om hon vet allt, precis allt, om hur det var på Island på 1800-talet!

"En bön för de stulna" (Prayers for the Stolen) av Jennifer Clement. Bygger inte på ett specifikt öde utan många. På den mexikanska landsbygden lever ingen flicka säkert, de kidnappas, utnyttjas på alla tänkbara sätt och Clement vet hur det går till. Hon är mexikansk-amerikansk journalist och har bland annat varit ordförande för Pen-klubben i Mexiko.


"Mrs. Hemingway" av Naomi Wood. Ernest Hemingway, en författare med macho- och hjältegloria, Nobelpris och enorma säljsuccéer hade inte världens mest harmoniska privatliv, försiktigt uttryckt. Fyra av alla de kvinnor han hade relationer med gifte han sig med, första gången var han själv bara 21 och hustrun också mycket ung. I den här boken följer läsaren mannen och hans fruar ända fram till den där kulan som ändar hans liv och gör nummer fyra till änka.
Pluspoäng för ett omslag med känsla för den tid då allting börjar!

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. En mörderska bland oss har jag läst, en bön för de stulna har jag köpt och ska läsa. Mrs Hemingway låter intressant. Tack för tips!

  SvaraRadera
 2. En mörderska bland oss lyssnade jag lite till när den var radioföljetong - verkar intressant!

  SvaraRadera
 3. Jag har ju inte läst den där Majken-favoriten, ska genast googla.

  SvaraRadera
 4. Inte läst någon av dessa. "En mörderska bland oss" blir jag nyfiken på, tack för tips.

  SvaraRadera
 5. Här var det tre böcker som jag inte läst. Tack för tipsen!

  SvaraRadera
 6. Tror ingen blir besviken på nån av dessa tre! Fast det är klart: säker kan man aldrig vara ...

  SvaraRadera
 7. (jag har den där romanen som en av hans fruar skrivit; Liana av Martha Gellhorn - Klockan klämtar för dig, biografiskt av Hemingway när hon var med)

  SvaraRadera
 8. En mörderska bland oss är en ruggigt bra bok. En bön för de stulna står på min evighetslånga vill läsa lista =)

  SvaraRadera