torsdag, april 23, 2020

Allt du behöver veta om humlor

Nyss kom en humla insurrande till mig där jag satt på balkongen. Den kollade mina violer och pelargonior men tyckte tydligen inte att de var bra nog, för snart flög den ut i vårvädret igen.

Rent generellt tycker jag tämligen illa om flygande insekter, de brukar bitas och bygga bon på fel ställen och vara allmänt irriterande. Humlan är undantaget. Den ser ullig och gullig ut, och den verkar så otroligt energisk!

Nu har jag inhämtat lite extra humlekunskap. Som att alla humlor man ser så här års är drottningar. Det är nämligen bara drottningen som övervintrar, resten av hennes släkt dog i höstas. Just nu letar hon efter ett bra ställe att bygga bo i, någon skreva eller grästuva. Sen kommer hon att få en familj på ungefär 500 individer.

En enda humla kan pollinera 1500 blommor per dag, vilket innebär att ett humlesamhälle tillsammans kan pollinera drygt 100 miljoner blommor under en säsong. Däribland grödor vi äter; bär, frukter osv. Tre fjärdedelar av det som odlas inom EU behöver pollineras av insekter som humlor, bin, m. fl. 

Den som har trädgård och vill göra skillnad för bin och humlor kan plantera växter som är rika på pollen och nektar. En enkel grundprincip är att bin och humlor gillar samma växter som vi tycker om, alltså de som doftar och smakar gott, till exempel kryddväxter och bärbuskar. Om man vill hjälpa de nyttiga flygfäna är det också viktigt är att plantera växter som blommar vid olika tider under säsongen så det finns jämn tillgång på mat. Nu på våren är sälgen viktig eftersom den är rik på pollen som behövs när bi- och humlesamhällena ska komma igång efter vintern.

Klöver och maskros är också viktiga, så låt dom gärna frodas i era gräsmattor, och klipp helst inte gräsmattan förrän de blommat ut. Till sensommaren och hösten är t.ex kärleksört, höstaster och ljung välbesökta av bin.

Vi står inför en global insektsdöd, och folk verkar tyvärr inte greppa att detta också är ett hot mot mänskligheten eftersom det i slutändan handlar om vår mat. Hotet mot insekterna är en kombination av jordbruksgifter, förändringar i landskapen som minskar mängden blommande växter, samt kvalster och sjukdomar som sprids på grund av storskalig, oförsiktig och icke ekologisk biodling.

En klockren slutsats är att vi ska fortsätta vara rädda om humlorna vi ser. Om du råkar döda en humledrottning nu så har du alltså minst sagt en negativ inverkan på hur artrik (och vacker) denna sommar kommer att bli, och fruktskörden påverkas också. Så var försiktig!

Och all denna kunskap kommer från humlevännerna Nils Grunditz och Emilia Hilling, som publicerat sitt vetande om humlor på Facebook där jag råkade se det. Det har fått rejäl spridning sen dess!
Min bild tog jag för nio år sedan, så den föreställer inte besökerskan på balkongen tidigare i dag, för henne hann jag inte plåta ...

Copyright Klimakteriehäxan

4 kommentarer:

  1. vi har haft egna bin i vår lilla trädgård några år och fått egen honung, tambin är helt ointresserade av människor och kakor. Vi har flera år haft getingbon på altanen ovanpå matplatsen, de har aldrig besvärat oss på något sätt. Humlor ser vi sporadiskt i trädgården, de och fjärilar och andra insekter har det bra i vår bergsträdgård. Vi försöker se till att ha vatten framme både till fåglar och insekter ❤️

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ser att folk har både fågelbad och insektsholkar i sina trädgårdar och på kolonilotterna som ligger runt omkring oss.

      Radera
  2. Ja. man ska rensa försiktigt i sin trädgård. Fågelholkar pratas det ju om men emellanåt dyker det också upp lite skriverier om att göra humle- och bibostäder.
    Titta, den här var väl fin: https://www.nusgram.com/media/B-pPGtVAw7I

    Kombinerad blomkruka och bihotell!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den ärjättefin! Men hur fattar bina att det är dags att flytta in?

      Radera