onsdag, april 01, 2020

Film är bäst på bio

April, april, din dumma sill ...
Nej. Om inte det traditionella skämtandet som brukar höra den här dagen till inte redan är omodernt känns det hur som helst helt fel den här gången.
Det är väldigt mycket som inte är roligt just nu.

Läser om en av alla branscher som står vid kanten till ett svart hål: biograferna, varav många redan stängts. Några försöker hålla näsan över vattnet ett tag till. "Två månader kanske vi kan hålla ut", säger en representant, med en reservation: "om vi får del av statliga stödpengar."

Att gå på bio är ett nöje som jag verkligen inte vill vara utan. Det är inte samma grej att sitta hemma i soffan och titta på en film, hur bra den än är. Att gå in i en mörk biosalong och slukas av en historia, höra hur andra drar lika häftigt efter andan som man själv, eller brista ut i stort gemensamt skratt, det ger mer.

För ett par veckor sedan gick jag faktiskt på bio trots allt. Filmstaden hade just stängt alla sina salonger. Isvindar svepte runt mig på min promenad. Jag tänkte köpa en liten låda sushi, men restaurangen var inte öppen "på grund av rådande omständigheter". Tji sushi.

Strax bredvid ligger biografen Victoria. Där inne rörde sig folk. Jag öppnade dörren. Fanns det rent av en film man kunde se? Jo då, om fem minuter började "Corpus Christi". Jag hade inte en aning om vad det var för något. Frågade om det var många i publiken, fick ett tydligt "nej". Bestämde mig för att fly vädret, men bad om en plats så långt från övriga biosugna som möjligt.

Det är inget problem, sa tjejen i kassan, du väljer själv var du sitter.
Ja, den valfriheten kunde inte ha varit mycket större. När reklamsnuttarna var slut var vi summa summarum två damer i salongen. Vi hade åttio platser att dela på. Ingen av oss nös, hostade eller ens snöt sig (snor är inte nödvändigtvis ett symptom på covid-19 har jag läst). Det kändes hur tryggt som helst.

Filmen var stundtals otäck men bra, nominerad till en Oscar för bästa utländska film läste jag i efterhand. Förmodligen var detta mitt sista biobesök på mycket länge. Nu sägs det i alla fall att man börjat öppna biograferna i Kina igen, en gnutta hopp att hämta!
Hur som helst är film bäst på bio. Måtte vi få njuta av det snart igen!

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. idag har vi varit förlovade 38 år ❤️ inget skämt

  SvaraRadera
 2. Idag fyller min son år. Inget skämt. Skyll dagen på hans mor,hi,hi!
  Förr gillade jag att gå på bio, men har lite svårt för det numera. Problemet är att jag somna, hur spännande filmen än är. Tittar jag på TV kan jag handarbeta under tiden, vilket gör att jag inte somnar. Inget större problem, men irriterande att ständigt somna.
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja man ska ju helst vara vaken för att ha nån glädje av ett biobesök ... Sköt om dig du också!

   Radera
 3. Te med Mussolini i svt kl 13:10, väldigt bra film

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den har jag sett, riktigt bra. Men vädret är också väldigt bra, blir nog en promenad!

   Radera
 4. Som uppvuxen i en biograf/salong kan jag inte annat än hålla med dig. Film ska ses på biograf.
  Att aprilskämta just nu känns väldigt fel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har sett några tafatta försök till skämt. De har inte lyckats.

   Radera
 5. När man som jag bor på landet med tre mil till närmaste biograf är det ett företag att gå på bio. Dessutom är det svart och dyrt med parkering. Så det får bli TV play hemma istället. Men det måste ha känts konstigt att bara vara två personer i en stor biosalong.
  Ingrid

  SvaraRadera
  Svar
  1. Extremt konstigt!!! Har aldrig förr hänt och kommer knappast att hända igen.

   Radera
 6. Är ingen biomänniska alls om jag ska vara ärlig. Tycker det är mycket mysigare att sitta i soffan och kolla filmer/serier. Alla är vi olika.
  Tycker synd om de flesta branscher just nu. Tänk vad ett "litet" virus kan ställa till med...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är sorgligt, så många jobb som försvinner, så många butiker och krogar som stänger ...

   Radera