fredag, januari 27, 2006

Tut på dej, Wolfgang Amadeus Mozart!

I dag skulle han ha fyllt 250, Wolfgang Amadeus Mozart. Vi är möjligen dåliga på att komma ihåg folks födelsedagar – men de där figurerna som kom till världen för hundra eller fler år sedan, de påminns vi ständigt om.

Härom året var det den Heliga Birgitta som var föremål för hyllningar i alla väderstreck och på alla möjliga språk. 700 år hade gått sedan hon föddes, hon blev bortgift med Ulf vid 13 års ålder och så småningom en rekorderlig åttabarnsmor. Först sedan maken dött fick hon ägna sig åt det hon verkligen ville, ett liv i Guds tjänst. I Sverige finns hennes nutida efterföljare i klostret i Vadstena, och hela den lilla staden var jubileumsåret nedlusad med skyltar som påminde om Birgittas liv och verk. Vanligaste affischen sa bara ”Heliga Birgitta 700 år” rätt och slätt.

En humoristisk östgöte gjorde dock ett lysande tillägg som nådde mig via en lokaltidning. Under ”Heliga Birgitta 700 år” stod det präntat, med stora tydliga bokstäver, precis som för vilken 50-åring som helst: TUTA! Ska vi tuta lite för Wolfgang Amadeus i dag då?

Copyright Klimakteriehäxan

1 kommentar: