onsdag, april 09, 2008

Min första reservdel

Den sitter på plats nu, min första reservdel. Jag tror att den är gjord av silikon, fast jag är inte säker. Och nej, det är inte nya bröst jag har begåvats med. De jag har fått alldeles gratis räcker mer än väl. Nu handlar det verkligen om något väldigt mycket mindre:
En ny lins i höger öga.

Har man som jag varit starkt närsynt i hela sitt liv, åtminstone sedan 7-årsåldern, det är belagt, så kommer den grå starren som ett brev på posten när man blir äldre.
Förr i världen fick folk vänta tills de var nästan helt blinda innan något gjordes åt saken, vilket också betydde att patienterna var rejält till åren komna när man försökte. Så blev det också order om stillaliggande, en veckolång konvalescens, minst.

Idag är det här ett rutiningrepp, ja man kan säga en dussinvara, för på den klinik där jag opererades gör man i snitt tolv sådana här ingrepp varje dag.
När jag var ditkallad för undersökning var jag i särklass yngst i väntrummet, för fortfarande verkar det vara så att man gärna väntar. Eller så skjuter de drabbade själva upp det så länge det någonsin går – för lite läskigt är det att kirurgen gör ett hål i ögat (2,75 mm långt), suger ut innandömet i den gamla linsen, viker ihop den nya och petar in den på plats, allt sker medan patienten är vaken och har ett enormt mikroskop med mycket stark lampa i trakten av näsan.

Men en knapp timme senare satt jag vid skrivbordet på jobbet, visserligen iförd solglasögon och med lite sudd i blicken, ändå nöjd.
För om några veckor ska min reservdel och min kropp ha kommit överens om hur den fortsatta samexistensen ska vara.
Då blir det nya glasögon – och jag hoppas att jag kommer att se bättre än jag gjort under hela mitt vuxna liv.

Tack vare den där lilla reservdelen, mindre än 4 mm i diameter, med de två små ”armarna” som håller den på plats.
Märkvärdigt, det är vad det är.
Mitt första steg på vägen mot Reservdelsmänniskan.

Copyright Klimakteriehäxan

14 kommentarer:

 1. Grattis!
  Jag trodde först du hade vågat laseroperera din närsynthet... Nu är jag inte närsynt, bara långsynt (inte -sint!) men jag skulle aldrig våga operera det. En sån här nödvändig operation skulle jag nog våga.

  SvaraRadera
 2. Vad fantastiskt det är hur sjukvården går framåt. Min bonusmamma har nyligen fått nya linser på bägge ögonen. Nu är hon glad igen för nu kan hon både sticka och lösa korsord som är hennes favoritsysselsättning. Hon skrattade när hon berättade hur det gick till hemma hos pappa och henne innan operationen. Pappa läste upp korsorden för henne så de kunde hjälpas åt att lösa och hon förtydligade hörselgrejer åt pappa eftersom han hör illa. Så de kompletterade varandra bra på det viset.....:-)))

  SvaraRadera
 3. En av mina flickor har reservlinser i båda ögonen. En nödvändighet eftersom hennes egna blivit förstörda av den ögonsjukdom hon har. Hon opererades i fjol, 8 år gammal. Så det händer att riktigt unga behöver reservdelar i ögonen även om det är väldigt sällsynt. Hon var så lycklig efter operationen när hon fick se tydligt igen.

  SvaraRadera
 4. Reservdelar minns jag inte om jag har, men jag har gjort en skönhetsoperation :)

  SvaraRadera
 5. Anonym11:33 fm

  Grattis! Kul att det var så enkelt och att det gick bra! Jag förmodar att det andra ögat också ska göras så småningom.

  Kulsprutan

  SvaraRadera
 6. Anonym11:50 fm

  Lycka till med din reservdel!

  SvaraRadera
 7. Helt otroligt vad man kan göra. Fast jag tyckte nog att det lät lite läskigt. I allafall den där biten med att man är vaken...

  SvaraRadera
 8. Anonym5:04 em

  Fantastiskt,vad man kan göra nuförtiden!
  Nu måste du se väldigt bra ut :)

  SvaraRadera
 9. Vad säger du.... får riktigt närsynta gråstarr? Då ligger jag risigt till... är sedan 7 årsåldern halvblind.

  SvaraRadera
 10. Ja jag räknar absolut med att se bättre ut när det stabiliserat sig! Är förundrad över att det går så smärtfritt, dom har ju ändå rotat inne i mitt öga!
  Mamselamsen - hej förresten, det var länge sen - det är så man har sagt till mig. Men vem vet, det kanske inte är 100 procentigt, du kanske slipper! fast å andra sidan, ser man bättre efteråt så...

  SvaraRadera
 11. Min pappa har gjort operationen på båda ögonen och han har "falkögon" nu.

  SvaraRadera
 12. Läser om era kommentarer och tänker: vilken tur vi har, att det går att fixa på både unga och gamla! Sen är det likväl lite läskigt när man tänker på att de ska in i ögat och rota, men vad gör det när resultaten blir bra!?

  SvaraRadera
 13. Anonym12:17 fm

  Halloj! Jag brukar studsa in på din blogg lite titt som tätt, och tänkte bara ge dig lite cred för din förmåga att skriva. Älskar att läsa varje inlägg du gör, lika underhållande varje gång :)

  SvaraRadera
 14. Tack snälla Nathers, sån´t gör mig förstås jätteglad!

  SvaraRadera