onsdag, april 09, 2008

Selma blir aldrig gammal

Selma Lagerlöf skulle ha blivit 150 år i år. Även om hon inte är direkt jämförbar med Linné så tycker jag ändå att hon vore värd att visas lite mer intresse, bli lite hyllad så här i efterhand.

Selma blir nämligen aldrig gammal, och då menar jag förstås hennes böcker. Jag kan rada upp flera favoriter, ”Kejsarn av Portugallien” är en självklar, liksom den självbiografiska trilogin. Och när på 90-talet man lät publicera hennes brevväxling med Sophie Elkan fick Selmas personlighet nya dimensioner: en passionerad kvinna klev fram ur den lite tillknäppta lärarinnefiguren, som bland männen verkade ha funnit bara en värd att älska: pappa.

Nu har i alla fall två olika utställningar om Selma öppnats i Stockholm, Svenska Dagbladet skriver om dem i dag. Och eftersom de hålls öppna ända in i september så vore det väl uselt om jag inte skulle lyckas släpa mig dit, när det nu kommer att finnas en hel sommar att ta av.

Tidningen bjuder också på ett kunskapstest om Selma, tio frågor.
Jag hade åtta rätt... önskar jag hade kunnat säga alla...

Copyright Klimakteriehäxan

6 kommentarer:

 1. Anonym2:10 em

  Jag hade märkligt nog bara fel på filmfrågan.

  SvaraRadera
 2. Jag är inte duktig på årtal, men jag har faktiskt läst flera av Selmas böcker, och sett filmer, gillar den svartvita Körkarlen.

  SvaraRadera
 3. Anonym8:07 em

  Jag hade också åtta rätt! Det hade jag aldrig trott...

  SvaraRadera
 4. Men du vet väl att det inte är hon som är på tjugan? Det är jag!
  (Jag har säkert berättat den underbara historien om 7-åringen som var övertygad om att det var hans fröken på tjugan!)

  SvaraRadera
 5. Fint Bloggblad, att du hamnat på våra sedlar! du tog det väl som en komplimang? hon är häftig, Selma!

  SvaraRadera
 6. Jag kan komma på mig själv med att småflina ibland när jag plockar upp en tjuga och betalar med. Ingen har hittills sett likheten mer än den lille killen. Klart att jag tog det som en komlimang, min elaka fröken i första klass sa med hånfull min för ca 50 år sen att jag skulle bli en ny Selma L. Faktiskt var jag rätt bra på att skriva berättelser - men hon tyckte inte om mig och ville inte erkänna att jag kunde skriva, så hon fnös fram sin replik.

  SvaraRadera