lördag, mars 07, 2009

Bakom den stängda dörren

Vad gör du på toaletten?
Jo visst, det av naturen påkallade, men annars?
Frågan har undersökts, tämligen grundligt. Över 2500 personer i Sverige, Tyskland, Storbritannien, Frankrike och Ryssland har svarat på frågor om vad som sker bakom den stängda dörren, frågor ställda för företaget SCA:s räkning. SCA säljer bland annat toapapper.

En lätt överraskande sak som undersökningen visar är, att när man går från sin arbetsplats till toan på jobbet är det faktiskt inte alls givet att anledningen är konkret nöd. Var tredje person går i stället på toa för att få en liten paus – detta gäller framför allt svenskar och engelsmän.

Det visar sig att en svensk då gärna kombinerar toabesöket med tidningsläsning. Ryssar pratar i telefon medan de vistas i den kaklade enskildheten. Nästan hälften av alla undviker risken för generande ljudeffekter, eftersom de väljer att kommunicera från toaletten via sms.
Bara tre av hundra sätter sin laptopp i knät när de dragit ner brallorna och tagit plats på den vita tronen (alltså inget som funkar för pojkar som använder en urinoar av den typ som ni ser på bilden ovan).

Där har jag en egen erfarenhet som kanske platsar i sammanhanget. För jag har funnit, att om jag mitt i jobbet fastnat på någon liten detalj, en formulering eller någon sorts beslut utan att nå resultat, då lönar det sig att ta en sväng till muggen.

Väl ute igen har jag som regel kommit på lösningen, hur det nu kan gå till. Jag har dock inte haft datorn med mig, inte ringt eller sms:at någon … men det har väl hänt att jag bläddrat i en tidning … typisk svensk, alltså?

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

 1. Jag hade en radio som 'blev över' och har satt in den på toan..och där har jag alltid en bok med avslutande kapitel liggande, novellsamlingar och så...det är noga genomtänkt vad som passar mig på toaletten ;)
  Ha en skön helg! Kramis

  SvaraRadera
 2. Undra på att man får stå i kö...
  Inga maskiner på toa.

  SvaraRadera
 3. Vi har alltid en bunt tidningar liggandes på tvättmaskinen så att man har något att läsa när man sitter där. Just nu är det en hög gamla nummer av Populär Historia som ligger där. Igår läste jag om Pusjkin när jag ägnade mig åt en tryckare....:-)

  SvaraRadera
 4. Anonym2:59 em

  Ja man är väl väldigt typiskt svensk då... hemma har vi också tidningshögar på "tjotta".
  Annars brukar jag roa mig med att peta öronen medan jag vilar mig på den vita stolen.

  Trevlig helg :)

  SvaraRadera
 5. När jag gjorde om mitt badrum för några år sedan blev det både ett tidningsställ på väggen jämte toastolen och lite musikanläggning...

  SvaraRadera
 6. Eller också har du bara tagit en paus från tankarna... som att lägga ifrån sig ett korsord - nästa gång vet man ordet!

  (Bara en enda gång har jag undrat... när två grabbar i 30-årsåldern kom ut samtidigt från toan som jag stod i kö till... hm... de hade nog inte läst tidningen i alla fall....)

  SvaraRadera
 7. Så här gör jag: Om jag är hemma och går på toaletten på undervåningen så händer det mycket ofta att jag fyller på tvättmaskinen som står bredvid toan! Tvättkorgen står på andra sidan om mig då så det är bara att langa in. :-)

  När jag går på toan på jobbet så kollar jag mina sms och skickar svar. Det kan jag ju inte göra när jag jobbar mitt ibland eleverna i klassen.

  SvaraRadera
 8. Där ser man: den där undersökningen tycks ha fått en hel del sanna svar! vi läser tydligen på toa lite till mans (kvinns)!
  Priset för rationalitet går till Londongirl.
  Priset för ambitiös läsning tar Cicki.
  Priset för klok inställning ger jag till Bloggblad, som bara tar en paus.
  Vi andra läser vidare, ev blandat med en eller annan sudoku ...

  SvaraRadera
 9. En gång hade jag ett brådskande ärende till min chef, som jag visste hade kilat iväg på toan. Jag tänkte att man kan ju alltid chansa, och se om han svarar, så jag ringde hans mobil. Gissa om han svarade? Jepp. Hahahaha. Det ekade fint och bra.

  SvaraRadera
 10. Anonym1:20 em

  Ibland kan man kanske bara gå dit för att "sort out and get rid of the sh-t".

  Kulsprutan

  SvaraRadera