söndag, mars 01, 2009

Vasaloppscitat

"Jag har känt mig sanslöst pigg hela vägen!"

-Daniel Tynell, utan talsvårigheter, efter målgången som segrare i fäders spår, för framtids segrar. Vi andra förstår ju över huvud taget inte hur det går till - "sanslöst pigg" i nio mil med skidor på fötterna!?!
Det är tredje gången Tynell vinner det här prestigefyllda loppet. Grattis från oss i soffan! Kanske är det läge att bli inspirerad till en vinterpromenad i det vackra vädret? Ja, jag tror det! Vem vet, man blir eventuellt sanslöst pigg av det?

"Härifrån vill jag ha skjuts!"

-Olle Westas, 80, från Mälarhöjdens IK och med startnummer 19082, har bestämt sig för att bryta dagens Vasalopp när han intervjuas i SVT som siste man i spåret. Westas har kört loppet 38 gånger ... men i dag blev visst glidet för dåligt. Vi som åtminstone stundtals och fläckvis följer loppet från teve-soffan hurrar ändå för krutgubbar som denne.

"Det blir lite fnyk i luften."

-SVTs meteorolog Pia Hultgren levererar väderprognoser under Vasaloppet. Och jag får ett alldeles nytt ord: fnyk. Verkar handla om snö. Får en träff på susning.nu som säger: (kringflygande) stoft l. damm (partikel); grand; ofta ss. beteckning för ngt mycket litet l. obetydligt. Sedan ett hisnande tillägg: ordet har i vissa trakter har använts för att omnämna prostituerade. Förmodligen inte applicerbart på dagens evenemang, men vem vet?
Förresten, hur kommer Rock-Fnykis (gammalt revynummer med Martin Ljung) in i bilden?

6 kommentarer:

 1. Jag är jätteimpad av alla muskelpaket som verkar orka hur mycket som helst. Mer än en mil på skidor har jag aldrig åkt.

  SvaraRadera
 2. Satt också och förundrades över bristen på andhämtning så direkt efter målgången. Imponerande, verkligen!

  SvaraRadera
 3. Vi har haft ungefär samma funderingar du och jag.
  Jag gillar också ordet fnyk, alltid roligt med nya ord.

  SvaraRadera
 4. Ordet har kanske samma ursprung som fn*ask, som ju ursprungligen betydde litet skräp, smolk. Båda betyder alltså något litet och lätt.

  Och jag som brukar åka 1 - 1,5 mil när jag åker långt blir också väldigt imponerad av Vasaloppsåkarna.

  SvaraRadera
 5. Själv har jag försökt komma på när jag överhuvud taget åkte skidor senast. Det enda jag kommit fram till är att det är längesen. Jag delar hur som helst er beundran för dem som verkligen gör det - Hannele, din son kan ta åt sig eftersom han i a f HAR åkt!
  Ordet "fnyk" får väl betraktas som dagens fynd. NE har det inte med. Ingelas tanke om fnask skulle ju faktiskt kunna stämma - eller hur?

  SvaraRadera