tisdag, mars 24, 2009

Platt, plattare, plattast?

Platt. Platt fall? Lägga sig platt? Platta till någon? Platta paket! Ny platta?

När tisdagstemat blir "platt" far tankarna iväg åt en massa olika håll. Och till sist fastnar jag framför hyllan med våra allra plattaste ägodelar: LP-skivorna. Eller plattorna, då. Men det är inte ofta de får komma ut och lufta sig. LP-plattan är huvudsakligen död. Bara samlarna är egentligen intresserade, och de kan få buntvis för en spottstyver. I den där bunten kan en eller annan dyrgrip dölja sig, om köparen har tur.

Visst, de käraste 33-varvarna har ersatts med samma inspelningar fast i cd-format. Det är bara det, att innan man vet ordet av är väl cd-n död också. Redan nu har musikvännerna det de vill höra nedladdat i sin ipod. I mobilen kan också en mängd låtar beredas plats. Minidisc finns, fast det systemet verkar inte ha slagit igeonom på allvar. Spotify går som en löpeld från dator till dator.

Men LP-plattorna, de står där de står. Tänk, alla härliga omslag! Tänk, alla texter som står att läsa! Tänk, sådana tidstypiska bilder på stjärnor från förr! Tänk ändå vilken kulturskatt!
I jämförelse står sig väl ändå en mini-disc platt? Eller plattare? Eller rent av plattast?

Copyright Klimakteriehäxan

Mer tisdagstemabilder på nyckelordet platt hittar du här.

7 kommentarer:

 1. Så du valde också vinyl som tolkning. Mina vinyler spelas faktiskt emellanåt, helt enkelt bara för att visa artister/låtar aldrig getts ut på CD i efterhand. Hehe, jag har stenkakor också men de är ju tjockare än vinyler.

  SvaraRadera
 2. Minidiscen är en fantastisk ljudinspelare med suverän kvalitet. Jag har använt den i jobbet i många år, men nu får jag nog lov att byta ut den mot en digital diktafon, för skivorna börjar bli svåra att hitta.

  När det gäller musik är man ju i den åldern att det mesta man vill lyssa på finns på samlings -CD till lågpris...

  SvaraRadera
 3. Några artister/band har börjat släppa singlar och mindre album på vinyl, och det glädjer mig. Det är inte samma känsla att lyssna på en cd-skiva som på en av vinyl. Jag har fått en massa skivor av pappa och de kommer fram med jämna mellanrum och varje jul spelar jag Elvis julskiva, i vinyl :-)

  SvaraRadera
 4. Wow - Elvis julskiva på vinyl, nu pratar vi verkligen traditioner!!! Skam till sägandes lyssnar jag betydligt mindre på musik numera. Uppskattar tystnad desto mer ... fast lagom är bäst, av allt!

  SvaraRadera
 5. Vi har också några kvar. Minns när sonen köpte billigt massa barn-LP, biblioteken sålde ut, loppis. Han hade köpt en fin skivspelare på loppis för 5 kr (men storebror förstörde nålen sen).

  SvaraRadera
 6. Hej
  Har aldrig varit här förut men blev intresserad så jag läste ner lite.
  Vill bara säga att vi också har våra kvar. Och vi spelar dom. Nostalgiskt och skönt. Tror det är bra att minnas dom och tänka tillbaka ibland..

  SvaraRadera