torsdag, mars 19, 2009

Smakar det så kostar det!

Jag bekänner: jag är tomatoman.
Älskar tomater. Året runt. Visst, det finns förståsigpåare som hävdar, att de där hårda kulorna som flygs in från Kanarieöarna under våra vintermånader inte är värda namnet, men jag håller inte med.

För det finns ju tomater och tomater. Körsbärs-, plommon-, kvist-, biff-, för att nämna några. Och alls inte bara röda, utan gröna, gula, orange.
Fast inga smakar förstås bättre än de som fått mogna i solen, hänga kvar på plantan tills färgen djupnat, utveckla alla sina ljuvliga egenskaper.

Vi som prompt vill ha vår dagliga tomatdos, vi får anpassa oss till utbudet och se fram emot den tid då de svenskodlade finns i affären eller ännu hellre till den dag då vi kan skörda själva.

Och i dag såldes faktiskt årets första inhemska tomater, plockade i något skånskt växthus. Jag tillåter mig att tro att de inte är riktigt lika läckra som de som mognar när sommaren också hunnit hit, men goda är de säkerligen.

Det finns förstås ett litet aber, ett faktum som gör att jag inte kommer att skaffa mig en egen uppfattning.
Smakar det så kostar det.
893 kronor per kilo för att vara exakt.
Och där var gränsen passerad, även för en hängiven tomatoman som jag ...

Copyright Klimakteriehäxan
Källa: Dagens Eko

8 kommentarer:

 1. Hörde det där också. Min första tanke var "undrar vad dom använde dom till?" Allt annat än bara äta dem "on the rocks" vore helgerån...

  SvaraRadera
 2. Tja, vad sägs om en enkel pastasås? Eller en fyllig liten tomatsoppa? :-D

  SvaraRadera
 3. Ja då väntar jag också med att köpa de svenska ett tag till... ;-)

  SvaraRadera
 4. Oj, det är ju helt vansinnigt! Men på tal om tomater stod jag och kikade på tomatfröpåsarna idag. Första året utan balkong... Och det innebär att jag måste klara sommaren utan att kunna plocka solvarma tomater och lägga på frukostsmörgåsen. Stora problem :)

  SvaraRadera
 5. Anonym8:25 fm

  ..men snart - snart har jag oxå råd att köpa svenska färska tomater ;)
  Ha en skön helg! Kramis

  SvaraRadera
 6. Oj vad jag minns årets första tomat när jag var liten och tomater fanns enligt säsongs- och inte importprincipen. Skivade, på hårdbrödmacka med lite salt. Min barndoms tomater doftade - och som de smakade!

  SvaraRadera
 7. Anonym3:45 em

  Man kan ha tomater i ett vanligt fönster! Man måste inte ha balkong eller liknande. God vän såg danskt TV-trädgårdsprogram och hävar bestämt att den duktige danske odlaren hade tomatplantor i hinkar ( ja det brukar jag oxå ha, men där slutar alla likheter) Dansken hade alltså jord i hinken - tomatplantan genom ett hål i locket och sedan hängdes det upp med plantan växande neråt! Har någon sett eller hört det???
  Aldrig att jag skulle äta dessa besprutade vintertomater, dom smakar ju bara kemi!

  SvaraRadera
 8. Frö - tror aldrig jag skulle lyckas med det, jag brukar köpa plantor. Men att hänga dom upp och ner - så djärvt! kanske snyggt rent av?
  Men Gunvor, om man MÅSTE ha sin tomat så får man finna sig i läget, som jag skrev i inlägget. Dock är vi rörande överens om att det liksom blir olika saker.

  SvaraRadera