lördag, januari 29, 2011

En helg för folk med pippi på fåglar

Fåglarna har börjat höra av sig igen. Om solen skiner och temperaturen kryper över nollan spritter det till av ett och annat litet kvitter utanför fönstret – det låter underbart, för det lovar att ljusare och varmare tider är på gång, även om det känns gruvligt avlägset.

Men de där vinterfåglarna, de har faktiskt sin egen helg just nu. För Sveriges Ornitologiska Förening har för femte gången startat sin egen motsvarighet till folkräkning. Man ska kolla hur det ser ut runt fågelbordet eller i trädgårdsbuskarna och sedan rapportera in vilka arter man upptäckt. ”Vinterfåglar inpå knuten” är arbetsnamnet, resultatet ska så småningom lämnas över till forskare vid Lunds universitet och vår kunskap om övervintrande arter ska öka.

Folk som kan matar förhoppningsvis småfåglar denna vinter, som är så kall och snörik. Det har till och med tagit slut på lämpliga frön i butikerna, om man ska tro vissa rapporter. Vi som har balkong får avhålla oss från matandet, enligt gällande boenderegler. Men experterna tror att en del fåglar som normalt skulle stanna kvar nu dragit söderöver, skrämda av Kung Bore, och att man dessutom kan få besök av nya fåglar som egentligen trivs bäst i skogen, men som kommer till bebyggda trakter på grund av matbristen.

Så småningom ska väl i alla fall många av dem flytta in i väntande holkar igen och förgylla tillvaron för oss som har pippi på fåglar och gillar att ha kvitter i öronen. Hoppas att ungar fortfarande får snickra holkar i träslöjden! Kanske kan bilden på flerfamiljsholken inspirera till lite nytänkande … och tänk så mycket fågelsång det skulle kunna bli kring den!

Copyright Klimakteriehäxan

Om du också har pippi på fåglar - klicka på min etikett "pippi" här nedan och häng med på en tur bland mina oplanerat hopsamlade fåglar av de mest skilda slag!

3 kommentarer:

 1. Här i trakten har småfåglarna försvunnit en vecka innan jul. Först trodde jag att kanske någon granne hade bättre frö, men icke så. När jag pratade om detta med mina kollegor sa alla samma sak. Och alla var rädda att deras fågelmat var dåligt eller någon granne hade bättre. I jönköpingslän är det väl som du skrev, småfånglarna har förflyttad sig till varmare trakter. Det hoppas jag verkligen att det hittade en bra plats.

  SvaraRadera
 2. jag är lycklig som får följa alla fåglar från soffan, hela vintern.

  SvaraRadera
 3. Har haft dåligt samvete för koltrasten ända sedan jag lyckades sätta stopp för hans vilda framfart på vår balkong. Tänk om han gjort slut med mej nu, och inte kommer tillbaka och sjunger igen? Men han grisade till det nåt rysligt!
  http://klimakteriehaxan.blogspot.com/2011/01/inkraktare.html

  SvaraRadera