lördag, januari 15, 2011

Miljöångest i miniformat

Värmeljusen har en strykande åtgång i dessa mörka tider. Och naturligtvis lägger vi de utbrända små metallkopparna i återvinningen! Många bäckar små …
Det är bara det att jag nu än en gång måste fråga mig varför jag alls sopsorterar. För hur man än bär sig åt verkar det bli fel.
Så även denna gång.

För nu har jag fått klart för mig att det minsann inte bara är att slänga värmeljusformarna i metallsoporna. Det är nämligen så att den där pyttelilla runda skivan i botten, den som håller fast veken, den är av stål. Medan ytterhöljet är av aluminium. Och det är aluminium man vill ha tillbaka i användning. Den där centimeterstora lilla runda trissan, den bara förstör.

Nu står jag här och pillar och petar för att få loss eländet. Det lyckas inte ens alltid. Men om man lyckas – vad gör man då med denna lilla stålbit? Jo, man slänger den i hushållssoporna. Bli klok på det, den som kan.
Jag kan det inte. Får bara miljöångest än en gång, om ock i miniformat.

Copyright Klimakteriehäxan

12 kommentarer:

 1. Du behöver inte sortera bort vekhållarplätten, pilla bara loss den från aluminiumet innan den läggs i kärlet för metall. Då skiljs den från själva koppen när stålet sorteras från aluminium vilket görs med magnet. Om vekhållaren - som är i stål - sittar fast i botten åker hela koppen med i stålfraktionen. Det är i alla fall den förklaring som jag har fått på det hela.

  SvaraRadera
 2. nej, du behöver varken peta eller rengöra, industrin klarar av det bättre.

  SvaraRadera
 3. Både plätten och koppen ska i samma metallkärl. Men de ska som sagt åka åt skilda håll sen.

  SvaraRadera
 4. Åh, vad jag känner igen... jag står ofta med divers prylar och grubblar på hur jag ska kasta. Metallkoppar har jag rensat och lämnat till skolbarn som samlar - men allt annat...

  I somras när jag åkte med ett lass osorterat skräp, hela bilen full, blev jag ganska paff när mycket av mina funderingar löstes: Brännbara högen!

  SvaraRadera
 5. Tack då fick jag lite tröst ändå! Men lik förb-t bör man helst peta loss den lilla biten, om jag förstår er rätt. Jaja. Vad gör man inte för att slippa kallas miljösvin?!

  SvaraRadera
 6. Nu vet jag inte hur jag ska göra. Pilla eller inte pilla är frågan.

  SvaraRadera
 7. Känner mig som Bruno Beige här ovan....hur ska man nu göra egentligen???

  Jag tycker det är bra att vi alla, var och en gör något bra miljöval i alla fall. Alla kan vi göra nåt.

  SvaraRadera
 8. Hade verkligen ingen aning om detta. Stod och kastade värmeljusrester i återvinningen igår och inte hade jag tagit bort den lilla grejen. Man lär så länge man lever och sopsortering är verkligen en vetenskap i vissa fall.
  För gamla diskborstar ska ju inte kastas bland plastavfallet läste jag någonstans utan i vanliga hushållssoporna.

  SvaraRadera
 9. Klimakteriehäxan, industrin är duktig på att återvinna, lättare att återvinna värmeljus än att gräva metall i gruvor..

  SvaraRadera
 10. Hoppas ni har rätt, ni som säger att man kan kasta alltihop i metallreceptorn.

  SvaraRadera
 11. Jag kastar allt i metallkartongen. Men jag tror inte det spelar så stor roll hur vi sorterar och jobbar när ingen i hela Storstockholm sorterar sopor! Jag får alltid ångest när jag är upp och hälsar på Mirren och slänger ALLT i den vanliga soppåsen...

  SvaraRadera
 12. Dessutom är innehållet i de allra flesta värmeljus miljövidrigt! Försök hitta värmeljus gjorda av stearin den som kan!

  SvaraRadera