måndag, december 14, 2015

LED milda ljus

Den har varit med mig sen min allra första egna bostad, elljusstaken från Åviken som var en present från mamma och pappa. Självklart skulle jag ha en elstake, det hade ju alla!

Det var en sorts revolution om än i det lilla formatet när Oscar Andersson på 30-talets mitt fick idén att ersätta sju stearinljus med delar av en kasserad elektrisk julgransbelysning. Sedan dess är elstaken ett designobjekt vars utseende förändrats genom decennierna, men som alltid finns med i advents- och juletid, när vi behöver allt extra ljus vi kan få.

Till Lucia tar jag fram den. Orkidéerna får maka på sig, adventsstjärnan får tåla lite konkurrens. Fast i år inträffade en liten malör. Jag tappade en glödlampa i golvet och vips, så var jag utan fungerande elstake.

Men nu lyser den igen. Och inte bara det: nu lyser den på ett mycket miljövänligare sätt. För visst hade man likadana glödlampor i elbutiken. Dock endast LED-lampor. Alltså fick jag ersätta alla sju för att det skulle lysa igen, vilket kändes helt rätt och som en klok investering. Fick mig också att tänka på en gammal psalm:
Led milda ljus, i dunkel dimfylld värld
Led du mig fram Mörk natten är, långt från mitt hem min färd
Led du mig fram Styr du min fot. 
Min fjärran framtids stig jag vill ej se, ett steg är nog för mig

Fast dagens LED betyder Light Emitting Diode och det var väl inte riktigt det psalmisten hade i åtanke.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. <min första kanske var från min svärmor, eftersom jag bojkottade jul hela 1970-tal. Den där svensken som kom på detta, och nu LED, kan väl inte bli bättre... men jag har nog några gamla också. Lite läskigt när ny ljusstake kan kosta typ 35 kr... vet inte om det är LED, lamporna har alltid varit väldigt dyra.

  SvaraRadera
 2. Sju LED-lampor till min stake kostade 87 kr - då blev det två över att ha i reserv för de låg i 3-pack. Tyckte det var värt det.

  SvaraRadera
 3. Haha, nu kan jag aldrig spela den psalmen mer utan att tänka på dig och ledlampor! Adventsstake och adventsstjärna är de enda julprydnader jag har framme i år. Alla gamla juldukar och tomtar får vackert ligga och stå kvar i skåp och garderober. Kent har aldrig varit intresserad av sådant pynt så varför skulle jag hålla på och dona när vi är ensamma under julen? Mitt hem är vackrare utan.
  Ingrid

  SvaraRadera
 4. Nej inte riktigt, men det passade väldigt bra. / Britt

  SvaraRadera
 5. Jag tycker att min elljusstake håller även vad gäller designen. Snyggare än många, i mitt tycke alltså!

  SvaraRadera
 6. (nja, kunde kanske ha varit rosa ;)

  SvaraRadera