söndag, december 27, 2015

Modern hembygdskunskap

Gräv där du står  hört talas om det?
Naturligtvis.
Och lika självklart är det väl att man vill känna sin omgivning, det där som en gång för inte så himla länge sedan gick under beteckningen "hembygd".

Nu har jag just upptäckt att den där utgrävningen, den kan börja på nätsajten hitta.se. Man söker upp någon (kanske sig själv, då) och får inte bara besked om adress och telefonnummer. Nej, man får veta mer saker även om man vare sig undrat eller någonsin tänkt fråga.

Således klickar jag in mig på min adress i Barndomslandet. Och se där! Informationerna radar upp sig på skärmen: Befolkningen domineras av gifta par i 50-64-årsåldern utan barn. Medelinkomsten är (inte direkt imponerande): 21 458 kronor, 23 % lägre än genomsnittet i Sverige. Och vad intresserar man sig för? Jo bilar, jakt och motorcyklar och nej, på den punkten blir jag inte förvånad, även om jag själv bara är road av bilar och det av en enda anledning: att de går att åka med.

Politiskt är vi inte heller precis som landet i övrigt, för i Barndomslandet får centerns Annie Lööf och hennes gäng 189 % fler röster än rikssnittet. Kanske är det ett arv efter nyss bortgångna Karin Söder, värmlänning och en föregångskvinna?! Väljarna här röstar i alla fall huvudsakligen på den borgerliga alliansen.

Den där statistiken kan jag inte argumentera mot, bara acceptera. Det blir lite svårare när sajten pekar ut existensen av 41 singlar i närmaste tätort (Grums). Den siffran tror jag dels varierar från månad till månad, dels låter den över huvud taget låg även om det bor bara cirka 9000 personer där.

Sedan kommer ännu en sak som jag starkt ifrågasätter. Hitta.se påstår att det finns en busshållplats 415 meter från vårt hus. Jo, för all del, det kanske det gör. Men någon buss ser man inte till. Fast den lär finnas, om man bara ringer ett nummer senast tre timmar före "avgångstid" och berättar att man vill åka ... jag känner ingen som gjort det. Och förskolan som man påstår finns om hörnet är faktiskt nedlagd, kåken till salu. Vi är ju på vischan!

Den som står för de här presentationerna kanske borde göra lite mer research. Man kan förslagsvis ringa. För, som framgår av hitta.se, mobiltäckningen med 4G är mycket bra i Barndomslandet. Det stämmer, det kan jag intyga och det tackar vi för!
Och där tog dagens lektion i hembygdskunskap slut.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. ♥ älskar mitt Hisingen, vet en del om det - och fattar inte vaffö jag skulle åka en kvart till Göteborgs centrum... (fast idag gjorde vi det ändå :)

  SvaraRadera
 2. hitta.se vet även hur gammal vår bil är!!!

  SvaraRadera
 3. Ja säg vad man inte kan hitta i datorn. Det är helt otroligt. God fortsättning. / Britt

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant. Jag har googlat på Mogata och där har tydligen folk samma intressen som hos dig. Motorcyklar och jakt. Sen gillar de att arbeta i trädgården vilket inte är så konstigt eftersom det bara finns villor i byn. Snittbelåningen är på nästa 100000 kr - inte heller är så konstigt med tanke på att alla har egna hus. De som röstar på SD är förvånansvärt många, nästan lika många som de som röstar på S och M. Några flyktingar har vi nämligen inte i vår by alls.

  SvaraRadera
 5. Åhå, vi är fler som inte upptäckt detta tidigare? Tänkte väl det!

  SvaraRadera
 6. Men de har missat om vår bil! Vi har en annan modell och mörkare röd än vad hitta vet. Tjänar mer än genomsnittet (gäller möjligen maken, inte mig!) och roar oss med att "pröva nya produkter". Det senare känner jag inte till... Jag fattar inte varför de skriver in en massa ovidkommande saker. Information till presumtiva inbrottstjuvar? I så fall kan de lägga till att det inte finns nåt stöldbegärligt i den här kåken.

  SvaraRadera
 7. Hahaha :-) Nu måste jag ju ta och googla på min egen adress och få reda på hur jag har det där jag bor! En liten utgrävning så här under mellandagarna är ju inte helt fel. Jag gissar att det blir motorer här också, inte kultur i alla fall, detta utläser jag från ortstidningen som har stora uppslag om speedway men små notiser om kulturevenemang!

  SvaraRadera