torsdag, januari 19, 2017

Efterlängtad vän är tillbaka

Det är nu de behövs. Det är nu de står för hopp. Det är nu de finns nästan överallt.
Tulpanerna.
Visst har det hänt samma sak med dem som med andra företeelser som varit fast knutna till vissa tider: gränserna luckras upp, som med julsakerna, och semlorna ni vet ... de som numera dyker upp till och med före nyår!

Men att tulpaner är tillgängliga på andra tider än vårvintern kan väl bara uppfattas som positivt. Inget kaloripåslag som med semlorna, ingen uttröttningsrisk som med julbelysningen. Fast det är så här i januari som de verkligen känns som gamla efterlängtade vänner det är ljuvligt att återse, efter en lång tid åtskilda.

I många många år har jag sagt att jag skulle vilja åka till Holland och se deras enorma tulpanodlingar med egna ögon, men det verkar aldrig bli av. Får kanske nöja mig med Ulriksdals slottsträdgårds tulpanland, under tak. Kommer nog att vara ännu mer imponerande om någon liten vecka. Och det är ok, jag åker gärna dit igen!

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. delade min bukett med svärdottern - som bjöd mej på lunch ❤️

  SvaraRadera
 2. Visst är det vackert med tulpaner. Mina brukar tyvärr vissna efter någon dag trots att vi inte har mer än 19 grader inomhus...
  Ingrid

  SvaraRadera
 3. Men Ingrid hur gör du då? En vecka står de alltid. Minst. Ny smittats, en halvtimme i kallt vatten med omslaget kvar. Sedan bara att njuta! Ibland får man korta av dom. Nytt kallt vatten gillar de också. Upp till kamp!

  SvaraRadera
 4. Smittats ska förstås vara SNITTYTA.

  SvaraRadera
 5. (ny helg-bok-fråga kommer du hitta här:
  https://eggetbok.blogspot.se/2017/01/helgfragan-v-3-191-221.html

  SvaraRadera
 6. Och jag lägger till att ställ dem gärna svalt på natten så klarar de sig ännu bättre.

  Vackert!

  Jisses, undrar vad jag gjorde med mina två vackra tuplanvaser? Sparade jag dem, ligger de magasinerade? Eller gav jag bort dem? Nä, jag tror jag har dem kvar.

  Och jag håller med dig, jag skulle också så gärna vilja åka dit till Keukenhof!

  SvaraRadera
 7. Ja, vad vore januari utan tulpaner? Vi behöver påminnas om att våren kommer, än en gång.
  Jag har bott i Holland (Sorry, Nederländerna!) i 6 år. Det blev några besök i Keukenhof som verkligen är värt att ses. Men EN dag räcker inte, i alla fall inte om man som jag vill veta lite om de olika sorterna.
  Att sedan se de stora fälten med massor av lökväxter, inte blandade utan sort för sort, är magnifikt. Paraderna med vagnar smyckade med de avskurna blommorna är också ett vacker minne (Man tar av blommorna för att lökarna ska bi stora innan de säljs)
  Men det finns massor av övrigt att se i Holland. Museer och vackra gatubilder. Så åk, du kommer inte att ångra dig!

  SvaraRadera