onsdag, september 13, 2023

Vilka boktitlar lockar?

Idag skriver Enligt O: "Riktigt bra boktitlar gör att jag vill läsa boken i fråga, men det är med säkerhet så att vi har olika syn på vad en bra titel är. Veckans kulturfråga handlar om just boktitlar och varför du gillar dem. Vilka är dina favoritboktitlar och varför gillar du dem?"

Det var verkligen ingen enkel fråga. Jag koncentrerar mig på ordrika titlar. Den allra första som poppar upp i min hjärna är den första bok jag läste av Alex Schulman: "Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött". Reagerade på titeln och insåg så småningom att meningen var ett lån från Tomas Tranströmer. 

Kerstin Thorvalls (som alltid) självbiografiska "Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig" är ingen av hennes bästa böcker, men titeln är förmodligen hennes längsta. 

"Den besynnerliga händelsen med hunden om natten" (The Curious Incident of the Dog in the Night-Time) av Mark Haddon köpte jag en gång i London, dels för omslaget, dels för titeln. Vilken tur då att det är en sådan bra bok! Den får en att inse, i alla fall lite grand, hur det kan vara att leva med ett handikapp av typen autism. 

"Priset på vatten i Finistère" som Bodil Malmsten skrev, om sitt liv i Frankrike, tycker jag också har en väldigt lockande titel. Det är den av hennes böcker jag tyckt bäst om. Skrattade högt åt hennes svåra kamp med språket. Fredrik Lindströms "Vad gör alla superokända människor hela dagarna?" log jag nog också lite åt. Och jag tror att Suzanne Brögger blev väldigt nöjd när hon kom på att kalla en av sina böcker "Ett fritt och muntert lik", nog är väl det tillräckligt konstigt för att fresta?

Min blygsamhet är som ni vet inte jättekompakt så jag påpekar gärna att jag är ganska nöjd med den inte helt korta titeln på min egen tredje bok: "Att vara yngst är ett handikapp som går över". Bloggkollegan Bloggblads "Jag drömmer dig hit" tycker jag också är en jättebra titel, men den hör ju inte till de längre. Men längst är naturligtvis inte självklart bäst!

Copyright Klimakteriehäxan 

9 kommentarer:

  1. Thorvalls titel låter vackert, hon var över sjuttio när hon skrev den, hon var otroligt produktiv, lite som Sigge Stark

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kerstin T var en häftig dam, duktig skribent och skicklig tecknare dessutom.

      Radera
  2. LillaSyster6:38 em

    Jösses vilka kluriga frågor. Men du har ju hittat bra svar på dem. Titeln Att vara yngst....himla bra =) Ha nu en fin kväll!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja man tänker kanske inte så himla ofta på en boks titel???? mer sällan än man borde???

      Radera
  3. Det var långa titlar som dök upp först för mig också. De som är poesi. Men det finns ju andra exempel också, flera av dina var riktigt bra!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men egentligen tror jag att själva omslaget lockar mer än titeln.

      Radera
  4. Nej, långa titlar är nog inte det som poppar upp här. Men Thorvall, Schulman och Malmstens böcker har jag läst.
    Men instämmer helt i att längst inte alltid är bäst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Längst är inte alltid bäst när det gäller själva boktexten heller, det borde någon berätta för författarna ...

      Radera
  5. enligt O7:21 fm

    Långa titlar blir ofta mina favoriter också!

    SvaraRadera