söndag, maj 18, 2008

Tappa några kilon - rädda världen!

Det finns begrepp som oundvikligen poppar upp så här års.
Beach/Playa 2008 är ett sådant.
Och de där pekpinnarna om avkläddare tider som närmar sig brukar få effekt på många av oss. Ibland kan det hålla i sig i uppåt en vecka, ibland bara någon timme, allt beroende på hur karaktärssvag man är.

Men nu finns det ett nytt tungt vägande skäl för alla rundisar att tänka till: klimathotet, den globala uppvärmningen, naturkatastroferna, en förstörd framtid för nya generationer.
En undersökning publicerad i den aktade medicinpublikationen The Lancet och uppmärksammad i dagens SvD slår fast, att eftersom överviktiga generellt förbrukar fler kalorier än normalviktiga (18 procent mer) bidrar de glupska direkt till att förvärra matbristen som råder på stora delar av jordklotet.

Alltså måste jordbrukarna öka på sin produktion. Då använder de sig av mera drivmedel, eftersom maten måste transporteras från producent till konsument, ofta väldigt långa sträckor. Raskt stiger priset på råoljan, den prisökningen hamnar snabbt på livsmedlens prislappar, maten blir följaktligen ännu dyrare – och de som tidigare ingen mat hade, har fortfarande inte möjlighet att köpa den mat som eventuellt finns.

Inte nog med det. De feta åker mera bil och buss, fordonen släpper ut växthusgaser, eländet ökar.
2015 tror Världshälsoorganisationen att det finns 700 miljoner överviktiga människor i världen.
Den som inte vill bli inräknad i den siffran bör gå eller cykla i stället för att åka motordrivet, det spar energi, och en vältränad kropp är friskare, äter sundare och inte heller så ofta i onödan. Alla tjänar helt enkelt på affären.

Då är frågan: är detta ett skrämskott som biter, inför Beach/Playa 2008, även om inte bikinifrossan gör det?
Är din kalaskula en del i att miljoner människor går hungriga?
Tänk om en lyckad bantningskur som får en att tappa några kilon faktiskt kan bidra till att rädda världen!
Om inte ens detta duger som motivation är det väl bara att ge upp. Dock helst utan att tröstäta.

Copyright Klimakteriehäxan

10 kommentarer:

  1. Bra, då fick jag ett argument till... Tidigare har jag mest tänkt på utseendet och faktiskt, det har inte räckt som argument. Men när jag skadade knät i vintras fick jag en chock över hur otymplig jag blev, och med tanke på att jag gått upp 1kg per år i 15 år, och att jag inte blir yngre... Den tanken räckte till att justera intaget. Motionerat har jag alltid gjort, fast något mer nu. Än så länge har det bara försvunnit ett par kilon sen januari, men jag ska orka hålla den nygamla (förr var jag mer skötsam...) livsstilen livet ut också... Inga snabba jojokurer för min del.
    Men som sagt... tänkt på att jag äter upp maten i ett globalt synsätt... näej...

    SvaraRadera
  2. Anonym2:10 em

    hmm... det har jag tänkt på. Att vissa går runt med rejäl rondör och andra är så magra att de skramlar. Det är lite orättvist fördelat, med andra ord.

    Själv hör jag varken till de runda eller de magra. Men ska lägga detta på minnet.

    SvaraRadera
  3. Aj då, då är man en miljöfara nu för tiden. Inte bra, inte bra!

    SvaraRadera
  4. Synd att man inte längre är en sån där brinnande "rädda världen-typ" som man var i yngre dagar.

    Men en ljum en är jag väl i alla fall, kanske kan detta stycke bli en pinne på brasan.

    SvaraRadera
  5. Anonym9:01 fm

    Det är ett oerhört dumt påstående. Man ska i stället kolla hur mycket mat som SLÄNGS - av såväl tjocka som smala som mittemellan. Där finns ett mycket större problem. Det är bra för alla att motionera. Men att lägga klimatbördan på de tjocka är fel vinkling. Fokusera i stället på vad vi äter. Hur mycket har försäljning av de finare bitarna på djuret ökat? Vem tillreder en hel kyckling och kokar buljong på skrovet? Nej frysta kycklingfiléer ska det vara, som är så magert och fint. Vart tar resten vägen? Vem kokar fläsklägg idag? Vem dricker/köper mjölk där utgångsdatumen var i går? Vart tar köttfärsen vägen som maldes i förrgår?

    SvaraRadera
  6. Och vi korta kan bygga mindre hus, som värms mindre :)

    SvaraRadera
  7. Hanneles förslag är ju kanon!!!!
    Av Lancet framgår att det finns olika skolor som tänker helt olika i ärendet, det kan Rutan trösta sig med. Vi andra, som behöver ytterligare "en pinne på brasan" - dit verkar åtminstone både Ingela och Bloggblad och jag höra, kanske Cicki också? Nina, vi avundas dig!

    SvaraRadera
  8. Jodå jag hör också till rundisarna....:-)

    SvaraRadera
  9. Jag hade faktiskt tänkt att börja banta i morgon eftersom vissa av mina kläder har krympt oroväckande på sista tiden.

    Tacksam för informationen om hur jag genom att smaska i mig smörgåsar och kanelbullar och övriga onödiga matvaror bidrar till att folk blir ännu hungrigare i u-länderna. Ska sätta upp en skylt på kylskåpet "Tänk på att..."

    Om man är överviktig kräver man ju också större kläder som drar mer tyg, vilket också måste bidra till global utarmning på sikt.

    Jag ska verkligen tänka på allt detta i morgon. Men först en liten kvällsmacka så man kan sova gott.

    SvaraRadera
  10. Anonym11:45 fm

    Jag skulle nog kunna hjälpa en hel kontinent....suck!

    Kulsprutan

    SvaraRadera