måndag, januari 16, 2017

Sängvägen till lyckan

Vill du förändra världen (till det bättre, då)?
Börja med att bädda din säng!
Det rådet fick en ny årskull studenter vid ett amerikanskt universitet av en prominent gästföreläsare. Han medgav att det kunde låta nästan lite löjeväckande eller i alla fall i enklaste laget, men vidhöll att rådet var värt att åtminstone pröva.

Lakan från H&M Home
Så vad vinner man då på att bädda sin säng innan resten av vardagens plikter tar vid? Ja, allra först känslan av att ha börjat dagen med något som gett ett synligt resultat. Och det tar ju faktiskt inte lång stund att skaka rätt kudden eller kuddarna, släta till underlakanet och puffa upp täcket.

I en amerikansk opinionsundersökning med 78 000 deltagare kom det fram att 71 procent av gruppen med bäddade sängar kände sig lyckliga, medan bara 62 procent av de obäddad sängarnas folk kände sig lika nöjda med sina liv.

Samma undersökning kom också fram till att människor som bäddade sin säng varje eller åtminstone nästan varje dag trivdes bättre på jobbet och dessutom tränade mer för hälsans skull. De tog helt enkelt sängvägen till lyckan.

Sömnforskare har dessutom tyckt sig kunna konstatera att var femte sängbäddare sover bättre om natten än de som lämnar lakan och täcken i en enda trasslig hög vid uppstigandet. Sängbäddarna befanns också tåla stress bättre.

Favorit från Hemtex
Det fanns en tid då det hette att kloka människor lämnade sängen obäddad för att den då blev bättre vädrad och mindre trivsam för alla skumma mikroorganismer som bor i våra sängkläder, även om vi inte vill tänka på dem. Tydligen ett omodernt förhållningssätt.

En sak är säker: det är skönare att krypa ner i en bäddad säng än att ta tag i skrynklorna när man är som allra sömnigast. Men viktigt är det också att lakanen är av skön kvalitet och dessutom, hur fånigt det än kan låta, med ett mönster som passar den sovandes kynne. Rätt lakan kan förmedla en härlig känsla av tillfredsställelse. Och förmodligen har forskarna rätt: vägen till lycka kan åtminstone delvis gå via en bäddad säng!

Och om du undrar: jo, jag brukar bädda sängen så gott som varje dag, numera. Började faktiskt med det långt innan jag läste om de här undersökningarna jag citerar här ...

Copyright Klimakteriehäxan

15 kommentarer:

 1. Klart jag köpte dessa påfågellakan - innan de tog slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. (och en annan undersökning säger att man ska låta bli att bädda - för kvalster vill luftas)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 3. Hannele - Tror jag vet vem du fick tipset av - jag hade bilden sparad 😃
  och ja, det där med kvalstren står ju med i min text men det har kanske blivit omodernt :-D

  SvaraRadera
 4. Jag blev så glad när min allergiläkare för många år sen sa att jag inte skulle bädda ner kvalstren... Nu bor vi ju så att sovrummen inte syns så bra. På den tiden vi bodde mindre bäddade jag så noga varje morgon.
  Men vad tusan? Lycka kanske är bättre än att inte hosta? Hm... jag kanske ska bädda igen?

  SvaraRadera
 5. Jag har i alla fall upptäckt att jag sover bättre i sköna och snygga lakan!

  SvaraRadera
 6. Sköna och snygga ska de vara, Marianne!!! med eller utan kvalster!

  SvaraRadera
 7. på hotell river jag alltid upp sängen som är så konstigt bäddade...

  SvaraRadera
 8. Hannele - ja ibland är lakanen så hårt sträckta att man inte ens får in ett lillfinger mellan dem ...

  SvaraRadera
 9. (du tipsade om lakan med fjädrar på)

  SvaraRadera
 10. Jag vet inte om jag skulle vilja kalla det för bäddande men jag rättar i alla fall till så det inte ser för jäkligt ut på min halva. :)

  Ja, ibland blir jag lite fånigt motvalls.

  SvaraRadera
 11. Nää då Hannele, jag tipsade om påfågelslakan! (och adventsstaken också, och broschen på Mårbacka - jag skulle kunna bli din personal shopper!)

  SvaraRadera
 12. hahha, har inte råd med dej ❤️

  SvaraRadera
 13. Hannele - jag är inte dyr ... :-D

  SvaraRadera