lördag, september 02, 2017

En varaktig högervridning

Femtio år har gått sedan Sverige körde på vänster sida.
Den tvära högersvängen togs den 3 september 1967 och bjöd på minnen för oss som var med. Jag köpte exempelvis ett par högertrafik-kalsonger till min pappa i present. Han blev förvånad.

På morgonen den 4 september skulle jag ut på ett reportage för tidningen Expressen till en av Stockholms förorter. Fotografen Jonny Graan körde bilen. Vi sitter och småpratar i godan ro, trafiken är gles och stillsam – ända tills Jonny plötsligt skriker till, börjar svära högt och vrider tvärt på ratten.
-För helvete Aina, vi åker ju på fel sida!

Sen höll vi oss till höger, precis som man tillhölls i (Expressen-kollegan) Peter Himmelstrands ”Håll dig till höger, Svensson”, låten som vann en speciell schlagerfestival och därmed blev det musikaliska ledmotivet till trafikomläggningen. Den låg faktiskt tre veckor på Svensktoppen också! Själva högervridningen blev förstås mer långlivad. Ja, den gäller ju än!

De där kalsongerna blev däremot ingen hit. De låg kvar i en låda i alla år tills min pappa dog. Jag tror han tyckte att de var för fina för att användas.

Copyright Klimakteriehäxan

3 kommentarer:

 1. något museum vill säkert ha dem

  SvaraRadera
 2. Pappa har varit död i många år nu så kalsongerna är definitivt borta!!!

  SvaraRadera
 3. Bosse317:36 em

  Tänk, detta har jag inte vetat om. Nämligen kalsong för högerhänta. Var kalsongerna omvänd tidigare? Däremot är din pappas modell den sort som jag alltid använt.Modellen med kort ben har alltid korvat sig vilket var obekvämt. Det är uppenbart mycket självklart som kan hända många dimensioner.

  SvaraRadera