tisdag, september 05, 2017

London mellan pärmar

Hos Johannas deckarhörna finns uppgiften att lista en topplista för veckan, med fem böcker på. Veckans topp fem ska handla om LONDON.

Det finns en bok framför alla andra som för alltid hjälpte mig att gilla London. Och att hitta i London. Liten och nätt, men sprängfylld av information!
"Nicholson´s London Guide" kom ut första gången 1967 och var alltså någorlunda färsk när jag damp ner i den brittiska huvudstaden utan några som helst förkunskaper förutom skolengelskan.

Året kan ha varit 1971. Ingen hade hört talas om mobiltelefoner, GPS fanns kanske på någons ritbord men inte mer. En analog karta med bra adresslista på sevärdheter och tips om buss- och tunnelbanelinjer var ovärderligt. Museerna stod prydligt uppradade, loppmarknaderna och tågstationerna också. Allt stod ju i den där lilla boken!

Naturligtvis har jag den kvar! Jag har vårdat den ömt. Lite skamfilad trots det, förstås, men älskad ändå. De 40 pence jag en gång investerade har jag verkligen fått valuta för. I dag tycks priset ha gått upp en del, med över 62 USD  priset som anges för ett nytt exemplar på Amazon.com är USD 62:61. Fast det finns begagnade för ungefär en tiondel av det priset. Och så är det ju det där med internet, Google och GPS ...

Ska jag nämna fyra böcker till så blir det "The Lady in the Van" av Alan Bennett, han som skrev "Drottningen vänder blad" (The Uncommom Reader). Här om en udda tant som bor i en bil, inne i världsstaden.
"Vattenmelonen" (Watermelon) av Marian Keyes börjar åtminstone i London även om huvudpersonen flyr till Irland. Lättläst och underhållande!

"Himmel över London" är inte Håkan Nessers bästa bok, men den tar läsaren med runt i staden. Och så har vi förstås "Barnmorskan i East End" (Call the Midwife) av Jennifer Worth, själv barnmorska i London på 50-talet. Det är hennes berättelse man byggt på till tv-serien med samma namn och det är hennes text som Vanessa Redgrave läser i BBC:s version av historien.

Copyright Klimakteriehäxan

9 kommentarer:

 1. Bennets bok är helt underbar! Det finns en del London guider i min bokylla

  SvaraRadera
 2. London guide betalar man med pund £

  SvaraRadera
 3. Ja Hannele det gör man om man är där. Mina priser kommer från Amazon.com och då handlar det om USD.

  SvaraRadera
 4. Himmel över London ska jag ta mig an någon gång....

  SvaraRadera
 5. Marian Keyes har jag läst.

  SvaraRadera
 6. Barnmorskan i East End ser jag på TV. älskar kartor och bra guider

  SvaraRadera
 7. (Nicholson´s London Guide kostar från Amazon.co.uk från £3.34)

  SvaraRadera
 8. jag flög till London för första gången ungefär samtidigt som du, men mitt sällskap ville inte gå på några turistställen... älskar att läsa gamla resguider ❤️

  SvaraRadera
 9. Barnmorskan i East End skall jag åtminstone försöka ta mig tid att se som teveserie. Kartor och guider gillar jag fortfarande :) I år var faktiskt första gången vi letade oss fram med GPS på telefonen på semestern, alltid tidigare har jag varit kartläsare.

  SvaraRadera