torsdag, september 07, 2017

Grannar i bokhyllan

Lyrans noblesser föreslår ämnena för bokbloggarnas tematrio. Denna gång gäller det GRANNAR. Vad har jag läst som handlar om grannar?

Jag tar mig friheten att bestämma, att grannarna jag ägnat mig åt är norrmän. Av någon anledning som jag inte ens känner till själv har jag nämligen läst en hel rad böcker skrivna och utgivna i vårt västra grannland Norge, där historierna också i huvudsak utspelar sig.

Det började med Geir Gulliksens kritikerhyllade "Berättelse om ett äktenskap".
Sedan tog jag Linn Ullmans "De oroliga", också höjd till skyarna.
Fortsatte med något för mig riktigt okänt: "Jag ska göra dig så lycklig" av Anne B Ragde.
Och som bonus kommer en fjärde bok och författare med: Karin Fossum och "Döden ska du tåla" som gick i bilens cd-spelare i sjuttio mil på väg.

Gulliksen var rätt spännande faktiskt, kärlekskris ur ett manligt perspektiv. Ullmans hade jag svårt för. Jag hörde hennes föräldrars röster när jag läste deras repliker, förstår inte varför boken har etiketten "roman". Mamma Liv var en fullblodsegoist även som småbarnsförälder och det gällde väl Ingmar Bergman också, även om han bjöd till några sommarveckor på Fårö varje år.

"De oroliga" har hyllats för sin skildring av åldrandet, en skildring som hade planerats för en tidigare start, innan den gamle mannen redan hunnit bli SÅ gammal. Jag tyckte nog faktiskt att det var skönt när han var död och de hade klarat av begravningen. Välskrivet, visst, men ... i mina elakaste stunder tänker jag att om föräldrarna varit mindre kända skulle boken ha passerat tämligen obemärkt.

Ragde är, visar det sig när man googlar henne, en väldigt produktiv och mångfalt prisbelönt skribent. I "Jag ska göra dig så lycklig" tar hon läsaren med till något som känns som väldigt förfluten tid i småstadsmiljö och man blir faktiskt lite överraskad ...
Fossums bok som förstås är nån sorts deckare är inte hennes bästa.

Där ser ni: ganska goda grannar. Då har jag ändå inte hunnit med "Två systrar" av Åsne Seierstad som jag hade tänkt, något kom emellan.

Copyright Klimakteriehäxan

7 kommentarer:

 1. Känner inte till någon av de här böckerna.

  SvaraRadera
 2. Se där, någon som gillade Gulliksen. Jag blev bara trött på både huvudpersonen och berättelsen, även om det är skickligt författarhantverk.

  SvaraRadera
 3. inga grannar där jag skulle knacka på och låna en kopp socker hos

  SvaraRadera
 4. Jo Hannele i Ragdes persongalleri finns det folk att låna socker hos!!!

  SvaraRadera
 5. Anne B Ragde är jag väldigt nyfiken på.

  SvaraRadera
 6. Har tänkt läsa både Gulliksen och Ullmans romaner. Av Ragde har jag läst den trilogi som börjar med Berlinerpopplarna - kan varmt rekommendera. Det finns tydligen mycket bra böcker från grannlandet Norge :-)

  SvaraRadera
 7. Ann B Ragde är jag väldigt nyfiken på, de andra har jag inte så läst så tack för tipsen!

  SvaraRadera